El temporal de pluja provoca problemes a carreteres, trens i a la xarxa elèctrica

Més de 6.000 abonats continuen sense llum a Igualada | Els Bombers han rebut 137 avisos relacionats amb el temporal, especialment al sud de Barcelona

Calamarsada en una vinya del Penedès
Calamarsada en una vinya del Penedès | ACN
Redacció
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:21h
El temporal de pluja i vent que afecta bona part del país causa diverses indecències a la xarxa ferroviària i a les carreteres. La circulació de la línia R16 de Rodalies ha hagut d'interrompre's durant més de dues hores per les condicions meteorològiques adverses, així mateix, en aquests moments es registren llargues cues a les vies BV-2111 a Sant Pere de Ribes, la C-32 a Sant Pere de Ribes i a l' AP-7 a Vilafranca, entre altres.

Com a conseqüència de la pluja intensa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Servei Català de Trànsit (SCT) també ha decidit reduir la velocitat a la C-32, B-23, C-31 - els trams de 120km/h passen a 100km/h i els trams de 100km/h modificats a 80km/h-. D'altra banda, s'ha tancat l'accés de diverses línies de metro per precaució: Villaroel de l’estació Urgell i Nàpols de l’estació Arc de Triomf.

Els xàfecs, molts acompanyats de llamps, han deixat sense subministrament elèctric a 6.159 abonats a Igualada i 14 abonats al Vendrell.

En total, els Bombers de la Generalitat han rebut 137 avisos entre les 14h i les 17.30h per incidències relacionades amb el fort vent i les pluges sobretot de l'Anoia, Baix Llobregat, Vallès occidental i Garraf. La majoria dels avisos han estat per retirar arbres i branques de les vies, però també per petites acumulacions i filtracions d'aigua en alguns baixos

Prealerta dels plans Inuncat i Procicat 

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla especial d'emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat), per les incidències que està provocant la pluja intensa, acompanyada de tempesta, calamarsa i fort vent, a molts punts del país. Les pluges han entrat pel sud-oest de Catalunya i han avançat amb intensitat cap al nord-est afectant bona part del territori.

Alguns rius, rieres i torrents de les zones afectades per les intenses pluges comencen a baixar molt plens, com són els rius Ondara i Sió a la Segarra i Urgell. S'ha demanat tancar els accessos a les lleres i s'ha avisat a la població propera. Protecció Civil del Consell Comarcal de la Segarra, en coordinació amb la Generalitat, està a càrrec de les actuacions a la comarca i específicament el tancament d'accessos a les lleres dels rius. Fa pocs minuts, el riu Sió a l'alçada de Tarroja de Segarra ha desbordat en alguns punts.

Amb el pas de les hores hi pot haver risc de desbordament localment en alguns rius o rieres sobretot al prelitoral, amb la qual cosa Protecció Civil recomana molta precaució, allunyar-se de rius i rieres, no aparcar-hi el vehicle, i no travessar-les ni a peu ni amb el vehicle. No intenteu retirar el vehicle estacionat prop de rieres o subterranis en el moment de la pluja si s'estan produint acumulacions d'aigua.

Les pluges també han provocat el despreniment de pedres a la calçada en diverses vies com la C-12 a Àger; C-14 a Solivella; T-362 a Bot; AP-2 a Vinaixa.

Barcelona activa l'alerta del pla d'emergències per mala mar

L'Ajuntament de Barcelona ha activat a dos quarts d'una del migdia el pla d'emergències per mal estat de la mar en fase d'alerta. Les onades poden sobrepassar els 2,5 metres d'alçada i, per això, es recomana als ciutadans augmentin la precaució i evitin accedir a les platges. També es recorda la prohibició d'accedir als espigons i les zones on trenquen les onades.
 
 
Incidències a les xarxes ferroviària i viària
Xarxa viària:
- C-32 entre Sant Pere de Ribes i Sant Boi del Llobregat: es demana precaució per pluja i visibilitat reduïda.
- AP-7 entre Vilafranca del Penedès i Mollet del Vallès: es demana precaució per pluja i també per les restes de la calamarsada, visibilitat reduïda.
- TV-3022 El Perelló: està totalment tallada en aquests moments per l’accident que ha tingut un camió que ha fet la tisora per la pluja. Es treballa en aquests moments per retirar-lo.
- N-141f tallada a les Oluges (Segarra) per la plujala TV-7002 a Vimbodí.

- Segueix en directe l'estat del trànsit  
Rodalies:

-R11 Tren Barcelona Sants 15:16 - Cerbere 17:57 circula amb 30 minuts de demora 
- Segueix en directe les incidències a Rodalies


 

Pedregada Vilanova i la Geltrú. Foto: Montse Mas