​El bisbe de Vic assegura que el pacte entre caputxines i FSSM està trencat per ordre de la Santa Seu

L'acord suposava la donació del monestir del carrer Talamanca a l'entitat manresana per a convertir-lo en una residència per a persones amb dependència

El bisbe de Vic assegura que va ser la Santa Seu qui va declarar nul l'acord de cessió del monestir a la FSSM
El bisbe de Vic assegura que va ser la Santa Seu qui va declarar nul l'acord de cessió del monestir a la FSSM | Adrià Costa
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:19h
El Bisbat de Vic ha assegurat aquest dimecres al matí que l'acord de cessió del Monestir de Sant Carles Borromeu de Manresa a la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) "va ser declarat nul per la Santa Seu". Això ho ha dit després que les monges del convent caputxí de la capital del Bages insinuessin que havia estat el mateix bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova, qui havia decidit trencar l'acord. Un acord que, recordem, va ser signat el mes de gener de 2014 i que suposava la donació del monestir a la Fundació Sociosanitària de Manresa perquè, un cop totes les monges actualment residents a les instal·lacions del carrer Talamanca morissin, el convertís en una residència per a persones amb dependència. A canvi, i mentrestant, membres de la mateixa fundació es fan càrrec de la salut de les monges.

"El Bisbat de Vic ha col·laborat en presentar la documentació necessària perquè es pugui valorar de nou la cessió i perquè aquesta es faci segons el Dret Canònic", assegura el bisbat, que també diu que "està a l'espera de la decisió de la Santa Seu". Tot i així, des del convent manresà s'expressa que el que diu el bisbat "és una veritat a mitges", tot manifestant que els tràmits s'han dut a terme "a esquenes nostres". Segons declaren "l'únic que ens va comunicar el mateix bisbe va ser que ell passava a ser el Comissari Pontifici del monestir" i que, per tant, "ell era qui feia i desfeia a la seva voluntat". En cap cas, però, "tenim constància que la Santa Seu hagi declarat nul res. Nosaltres només vam veure el paper que ens va ensenyar Monsenyor Romà que ell passava a ser el nostre superior", diuen. 

Amb tot, el Bisbat de Vic ha volgut deixar clar que respecten el parer de les religioses davant la decisió Santa seu, però que "rebutgem les acusacions que això s'ha produït perquè sigui un ordre femenina o per qualsevol interès econòmic ocult".