El Consell d'alcaldes estudia dimecres la gestió pública dels serveis funeraris

La CUP va presentar una moció al ple del Consell Comarcal que va ser esmenada i va deixar la decisió final en mans dels batlles de la comarca

Imatge d'arxiu d'una reunió del Consell d'alcaldes
Imatge d'arxiu d'una reunió del Consell d'alcaldes | CCBages
Redacció
14 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:27h
El grup de la CUP al Consell Comarcal del Bages estarà molt atent a la trobada extraordinària del Consell d'alcaldes de la comarca, que se celebrarà aquest dimecres, i on es decidirà si es dóna llum verda a la realització d'un estudi de viabilitat per la creació d'un servei funerari públic comarcal. La trobada és fruit de la moció presentada per la CUP al passat plenari del Consell, que demanava l'elaboració "d'un estudi de viabilitat econòmica i jurídica que analitzi la possibilitat de crear una empresa pública supramunicipal de serveis funeraris que operi a la comarca". 

La moció va ser esmenada per l'equip de govern, que va deixar en mans del Consell d'Alcaldes la decisió sobre l'estudi. Per la CUP, l'estudi és imprescindible, ja que la formació rupturista considera que és un primer pas per retornar al concepte de servei funerari públic, "un servei que sempre s'havia gestionat des dels ajuntament (com encara succeeix a Terrassa, Solsona o Camprodon) i que garantia un accés realment universal a aquesta necessitat vital bàsica". 

La CUP creu que l'estudi ha de servir per constatar la necessitat de la reinternalització dels serveis funeraris, de manera que s'acompleixin dos grans objectius. En primer lloc, si el servei és públic desapareix el benefici empresarial, i per tant els preus es poden ajustar molt més al cost real del servei, mentre que ara les empreses sovint aprofiten la seva posició dominant per inflar els preus desmesuradament. En segon lloc, la municipalització (o mancomunació) facilitaria la recuperació de la gestió democràtica d'un servei essencial i absolutament universal, de manera que la mort deixaria de ser un negoci per tornar a ser, simplement, l'etapa final de la vida.

La CUP està segura que els diferents alcaldes i alcaldesses de la comarca donaran suport a l'elaboració de l'informe, ja que es tracta simplement d'una eina més a l'hora de decidir el model de gestió, i la negativa a l'estudi representaria una greu mancança democràtica i de transparència. De fet, alguns ajuntaments, com el d'Artès, ja s'han pronunciat, mitjançant una moció, a favor de l'estudi, i els seus representants hi votaran favorablement en el Consell d'Alcaldes.