L'Escorxador cau del llistat del millor patrimoni industrial de Catalunya

En l'actualització del llistat de millors elements del patrimoni industrial de Catalunya, a la que ha tingut accés Manresainfo, desapareix l’Escorxador perquè les obres de reconversió es consideren un 'despropòsit', no hi ha lloc per a la Fàbrica Nova i entren els Forns de la Calç de Calders.

| 28/06/2009 a les 23:45h
Arxivat a: Cultura i Espectacles, forns de la calç, fàbrica nova, patrimoni industrial, mNACTEC, escorxador
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/06/2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), que és l’encarregat de mantenir el llistat amb els 150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya, farà la presentació de la darrera actualització del llistat després d’estiu. Mentrestant, tots els ajuntaments implicats han rebut el dossier amb les noves incorporacions, amb els elements que surten i amb els que es mantenen per a la seva aprovació per ple.

L’Escorxador cau
Segons ha pogut saber Manresainfo, d’aquesta darrera actualització en destaca, a nivell de Bages, la sortida del llistat de l’Escorxador de Manresa degut a que la seva reconversió en biblioteca universitària li ha fet perdre la seva singularitat original. A banda es valora negativament els tractament interiors que s’hi ha fet, tant de la coberta com de les parets que en desvirtuen el seu ús original. El mateix informe qualifica que la destrucció d’alguna nau lateral i d’edificacions annexes substituïdes per edificacions modernes no fa més que ‘accentuar el despropòsit’. Recordem que l’Escorxador actualment té la funció de biblioteca universitària.

La Fàbrica Nova no hi té lloc
Consultat el Cap de l’Àrea de Conservació, Documentació i Estudis del mNACTEC sobre la Fàbrica Nova ha manifestat que és una llàstima com un element de la importància de la fàbrica manresana no hi té lloc degut a les intervencions que ha sofert en els darrers anys que no han tingut en compte la seva originalitat i que fan que no pugui ser considerada en el llistat de cap manera.

Els Forns de la Calç de Calders entren en el llistat
Però no tot són males notícies per al Bages en aquesta darrera actualització. Així els Forns de la Calç de Calders seran considerats un dels 150 millors elements del patrimoni industrial de Catalunya. Es tracta d’un conjunt de tres forns de calç amb dependències annexes. Són foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra.

El Bages hi és present amb sis elements
El Bages queda, doncs, amb sis elements dins del llistat de 150 millors elements. Aquests són: La Fàbrica dels Panyos, la Farinera La Florinda i els Dipòsits Vells de Manresa, la Mina i la Muntanya de Sal de Cardona, la Companyia Fabril Carbons Elèctrics de Castellgalí i els ja comentats Forns de la Calç de Calders.

COMENTARIS

Fàbrica Nova
Francesc, 29/06/2009 a les 11:12
+0
-0
Algú, amb quatre dits de seny podria pensar que la Fàbrica Nova pot considerar-se patrimoni industrial després de la barbaritat que s'hi ha fet?
S'han carregat una part important de la història viva de Manresa.
Colla de brètols ignorants
Raül, 29/06/2009 a les 16:09
+0
-0
Els que encara no cauen són els de l'ajuntament (Mas, Perramon, Closas, etc.) i els palmeros que els acompanyen i els riuen les gràcies (Cots i Claret, Alabern, etc.). No tenen vergonya de fer el que han fet i el que continuen fent amb el patrimoni de casa. A veure si algú des de fora els hi fa obrir els ulls...encara que qui és cec no hi veu més enllà del nas.
vergonya
Josep Lluís Gozalbo, 29/06/2009 a les 18:21
+0
-0
No pensava pas que "la cosa" anava a quedar així." Com s'atreveixen a parlar de patrimoni industrial. Cada dia la Fàbrica Nova està més indefensa,cada cia està més esventrada i no serem ja a temps, l'escorxador més adulterat,... Malgrat que Panyos encara es manté de miracle , el seu entorn no lliga ni en calçador.
I no parlem del patrimoni històrico-artístic malmès amb la Swu i la Reforma, ni de les barbaritats com la zona engabiada de Plaça Catalunya, les muralles de Can Font,...
Mas, Closas i Perramon, no destruïu més la ciutat, no ens ho mereixem, plegueu pel bé de Manresa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 15
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el dissabte 27 i el diumenge 28 d'octubre