Mor el bisbe emèrit de Vic Josep Maria Guix

Les exèquies seran dimecres a les 11, a la Catedral de Vic. La capella ardent s'obrirà dilluns a les set de la tarda.

Osona.com
28 de juny del 2009
Josep Maria Guix, bisbe emèrit de Vic i Romà Casanova, bisbe actual, a l'ofici de festa major de Vic
Josep Maria Guix, bisbe emèrit de Vic i Romà Casanova, bisbe actual, a l'ofici de festa major de Vic | Adrià Costa

El bisbe emèrit de Vic Josep Maria Guix, fill de Cardona, ha mort quan faltaven cinc minuts per tres quarts d'una d'aquest diumenge a l'edat de 81 anys, segons han informat fonts del bisbat del que depenen la major part de perròquies del Bages. Fa una setmana va ingressar a l'Hospital General de Vic i, dilluns van traslladar-lo a la unitat de cures intensives (UCI). Divendres va empitjorar el seu estat de salut. Les exèquies se celebraran dimecres que ve a les onze del matí a l'Església Catedral Basílica de Sant Pere de Vic. Les despulles de Guix seran al Palau Espiscopal des de les set la tarda d'aquest dilluns fins el moment de l'enterrament. L'actual bisbe de Vic, Romà Casanova, ha demanat a tots els fidels que preguin per qui 'fou durant vint anys el pastor fidel d'aquesta diòcesi'.

A la foto, el bisbe Guix oficiant una missa a la parròquia de Santa Maria de Folgueroles, el passat 17 de maig, amb motiu de la Festa de Verdaguer (Foto: Adrià Costa).

Biografia de monsenyor Josep Maria Guix

Monsenyor Josep Maria Guix i Ferreres va néixer el  19 de desembre de 1927 a la Coromina, Cardona, bisbat de Solsona. Va fer estudis al seminari de Solsona, Barcelona, Comillas i a l’Institut Social Lleó XIII a Madrid. Fou ordenat prevere a Barcelona en la solemne ordenació haguda en el Congrés Eucarístic Internacional, el 31 de maig de 1952. L’any 1967 va ser nomenat Vicari General de l’Arxidiòcesi de Barcelona.

El dia 14 de desembre de 1968 fou ordenat bisbe auxiliar de Barcelona per Mons. Ll. Dadaglio, Nunci Apostòlic, a la Basílica de Santa Maria del Mar a Barcelona. Ha estat catedràtic, degà i subdirector de l’Institut Social Lleó XIII i professor de l’Escola de Periodisme de l’Església. És doctor en teologia per la Universitat de Comillas; en Ciències Socials per Salamanca i diplomat en Psicologia per la Universitat de Madrid.

Fou nomenat bisbe de Vic pel papa Joan Pau II el 20 de juny de 1983, en substitució de monsenyor Ramon Masnou i Boixeda. Prengué possessió canònica de la diòcesi el 3 de setembre següent i féu l’entrada solemne el 4 del mateix mes i any.

Acceptada pel Sant Pare la seva renúncia com a bisbe de Vic el 6 de juny del 2003 fou nomenat Administrador Apostòlic de la diòcesi el 13 de juny del 2003, càrrec que exercí fins el dia 14 de setembre del mateix any, dia de l’ordenació episcopal, presa de possessió canònica i inici del ministeri episcopal de Mons. Romà Casanova a Vic.

Nota de premsa del Bisbat de Vic
Amb dolor i esperança cristiana comunico a tots els fidels de la diòcesi de Vic que avui, dia 28 de juny, a les 12 hores i 40 minuts, el bisbe Josep Maria Guix i Ferreres, emèrit de Vic, ha mort, a l’edat de 81 anys, en la pau del Senyor, havent rebut els sagraments de l’Església.

Les exèquies se celebraran dimecres, dia 1 de juliol, a les 11 del matí, a l’Església Catedral Basílica de Sant Pere de Vic.

Per tal que tots els qui vulgueu venir a acomiadar-vos d’ell i a pregar pel seu etern descans ho pugueu fer, les despulles de Mons. Josep Maria Guix seran al Palau Episcopal, a la tarda de demà dilluns, dia 29, i fins el moment de les exèquies.

Demano a tots els fidels diocesans que pregueu pel bisbe Josep Maria, que durant vint anys fou el pastor fidel d’aquesta diòcesi.

Mons. Romà Casanova i Casanova,
Bisbe de Vic
Vic, 28 de juny del 2009