Ja es pot consultar l'arxiu fotogràfic de la Casa Jorba

La pàgina web, publicada pel portal memòria.cat, conté 2.500 fotografies que mostren l'evolució de l'empresa i aspectes de la vida manresana entre el 1900 i el 1970

Redacció
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 9:38h
Imatge del web publicat per l'associació Memòria i Història de Manresa
Imatge del web publicat per l'associació Memòria i Història de Manresa
La setmana passada NacióManresa avançava que l'associació manresana Memòria i Història faria públiques 2.500 fotos de la mítica Casa Jorba, situada a la Plaça Sant Domènec de la capital del Bages. Aquest dimarts 8 de novembre el portal anomenat "Arxiu Fotogràfic de la Casa Jorba" ha vist la llum. Les fotografies publicades mostren l'evolució de l'empresa i els aspectes de la vida manresana entre el 1900 i el 1970. D'aquest arxiu, dues-centes cinquanta fotos han estat revelades per primera vegada gràcies a la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Bages.

En el portal de nova creació s'hi poden veure imatges de les persones que van fundar i dirigir l'empresa durant la seva època daurada (Pere Jorba Gassó, Joan Jorba Rius i Pere Jorba Valls), així com també de personalitats que els van visitar, i d'esdeveniments ciutadans que s'hi van produir, com les festes de Nadal i Reis. La pàgina web, a més, també fa un repàs fotogràfic dels aparadors i la moda que van imperar durant el segle XX a la capital del Bages.

Un dels apartats d'aquest portal s'anomena "Saqueig i incendi" i mostra imatges de quan, el 23 de gener de 1939 -just el dia abans que les tropes franquistes entressin a Manresa- uns quants dependents de Cal Jorba van anar a proveir-se de coses als magatzems i, quan van acabar, van deixar-ne les portes obertes. Aquell fet va facilitar que posteriorment hi entrés molta gent a requisar tot d'articles que hi havien quedat a causa de la misèria que es patia per culpa del conflicte. L'arxiu fotogràfic, a més, conté imatges d'un altre desastre: l'incendi que l'edifici va patir el 23 de setembre de l'any 1946.