JxSí demana «no posar el focus» en els Mossos pel tema de la crema de fotos del Rei

Roger Torrent confia arribar a punts d'entesa amb la CUP per transaccionar la moció sobre el departament d'Interior

Roger Torrent, en una imatge d'arxiu
Roger Torrent, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:39h
Junts pel Sí ha demanat "no posar el focus ni el debat" sobre els Mossos d'Esquadra després que la CUP hagi criticat "l'actitud proactiva" del departament d'Interior en la "persecució de l'independentisme" i "criminalització" de la crema de fotografies del rei espanyol per part de l'Estat. "A l'Administració li pertoca fer complir la llei, i als partits polítics, canviar les lleis que no són prou justes o que no s'adeqüen a la realitat política i social del país", ha ressaltat Roger Torrent. En roda de premsa, el portaveu adjunt de JxSí al Parlament ha explicat que treballen amb la CUP per arribar a "punts d'entesa" per tal de transaccionar la majoria de punts de la moció que reclama sancions per als agents dels Mossos que "vulneren" els drets humans.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat investigar cinc persones, entre les quals un manresà i un navassenc, per la crema de fotografies del rei espanyol durant la Diada de l'Onze de Setembre. A través d'un comunicat, la CUP ho emmarca en "l'estratègia repressiva de l'Estat contra la llibertat d'expressió". A més, ha criticat "l'actitud proactiva" del departament d'Interior, que és qui va remetre a la fiscalia l'informe que ha acabat desencadenant el procediment penal. 

Des de Junts pel Sí, Roger Torrent ha dit que és "evident" que hi ha una judicialització de la vida política des de l'Estat i ha constatat que els funcionaris -també els Mossos- han de fer complir la llei. "No podem posar el focus en els Mossos sinó en els partits polítics, que som els encarregats de canviar les lleis", ha afirmat. 

D'altra banda, la CUP presentarà aquest dijous al ple del Parlament una moció que planteja diverses mesures en relació amb la investigació, detecció i sanció de possibles vulneracions de drets humans per part dels cossos policials a Catalunya. Entre d'altres punts, insta el Govern a expulsar del cos dels Mossos d'Esquadra als agents condemnats per l'homicidi de Juan Andrés Benítez i demana que es continuï investigant el cas d'Ester Quintana.

Sobre el contingut d'aquesta moció, JxSí confia arribar a "punts d'entesa" amb els cupaires. Torrent ha explicat que estan treballant per transaccionar la "majoria de punts" del text parlamentari. El PPC ha anunciat que presentarà una esmena de substitució al text de la CUP, en què reivindica la tasca dels Mossos i demana al Govern que defensi el cos policial dels "atacs" polítics.

En matèria de pressupostos, el diputat independentista ha recordat que la pilota està sobre la teulada del Govern, que és qui està elaborant el projecte dels comptes públics per al proper any. I, per tant, no serà fins que el text entri a la cambra quan els grups podran debatre-hi els continguts. "Confiem que entrin al més aviat possible i puguem parlar-ne amb totes les formacions", s'ha limitat a dir Torrent a preguntes dels periodistes.

En relació a la proposició de llei de C's sobre la gratuïtat dels llibres de text escolars, JxSí hi presentarà una esmena a la totalitat. Torrent ha assegurat que el plantejament de Ciutadans és "antiquat" perquè es basa en el format "sobrepassat" del paper a les aules del "segle XXI", que avancen cap a les noves tecnologies. També ha constatat que la iniciativa pretén "homogeneïtzar" i restar capacitat de decisió als centres escolars. A més, ha dit, la llei d'Educació de Catalunya (LEC) ja preveu facilitar l'accés als llibres.

D'altra banda, Torrent ha lamentat que CSQP presenti una proposició de llei sobre la reforma electoral sense haver-ho parlat prèviament amb el grup majoritari tenint en compte que l'aprovació de la norma requereix el suport de dos terços de la cambra. El diputat ha confirmat que comparteixen bona part del contingut de la llei perquè prové del preacord assolit la legislatura passada entre CiU, ERC i ICV-EUiA. Amb tot, ha volgut deixar clar que no té "sentit" abordar aquesta qüestió amb una lògica "autonomista" quan el país es troba immers en un procés constituent. 

A 24 hores del primer aniversari de la declaració rupturista del 9-N, Torrent n'ha fet un balanç "positiu". Assegura que s'estan complint els objectius marcats al text i que tant els grups com el Govern fan passos en la direcció consensuada. "Encara ens queda feina per fer i la volem fer en els propers mesos, pensant en l'horitzó del setembre del 2017", ha assenyalat.