La falta d'ofertes pel Mercat Puigmercadal obliga l'Ajuntament a assumir-ne la gestió directa

Aquesta serà la segona remunicipalització forçada del govern de Valentí Junyent, després que Aigües de Manresa assumís la gestió de les Piscines Municipals per la desaparició del CN Manresa

Redacció
08 de novembre del 2016
Actualitzat el 09 de novembre a les 8:00h
Pla general de l'interior del Mercat Puigmercadal amb algunes botigues obertes i d'altres de tancades
Pla general de l'interior del Mercat Puigmercadal amb algunes botigues obertes i d'altres de tancades | Estefania Escolà
El mercat de Puigmercadal obre una nota etapa a partir de l'1 de gener, en què l'Ajuntament de Manresa n'assumirà directament la gestió. Després que el 30 de juny passat expirés la darrera concessió administrativa, a càrrec de l'empresa Mercat Puigmercadal SL, el consistori va prorrogar-la tres mesos que al final van ser sis, fins al 31 de desembre. Alhora, va posar a concurs la nova concessió, que va quedar deserta. Per aquest motiu, després d'un període en què s'han estudiat diverses possibilitats, l'equip de govern ha decidit assumir directament la gestió de l'equipament, a partir de l'1 de gener de 2017. A partir d'ara es comença a treballar per dissenyar el projecte per permeti donar-li viabilitat. La decisió ja ha estat comunicada als grups municipals, i als paradistes.

Malgrat que la remunicipalització del Mercat de Puigmercadal és una reivindicació que la CUP, amb el suport de Democràcia Municipal, van portar al ple de l'Ajuntament de Manresa el mes de febrer passat davant la imminent finalització de l'actual concessió, el govern municipal només ha decidit assumir-ne la gestió després d'una pròrroga i de veure que cap empresa volia fer-se'n càrrec. Aquesta és la segona remunicipalització que porta a terme el govern de Valentí Junyent, totes dues, però, forçades per les circumstàncies. L'empresa municipal Aigües de Manresa va assumir la gestió de les Piscines de Manresa el setembre de 2012 després de la desaparició del CN Manresa. I ara l'Ajuntament ha d'assumir la gestió directa del mercat després que cap empresa se n'hagi volgut fer càrrec.

El consistori, tot i que inicialment no va descartar la possibilitat d'una remunicipalització, tenia la intenció que una empresa agafés el relleu de l'últim concessionari, i per aquest motiu recentment va elaborar el plec de clàusules administratives reguladores del contracte de gestió del mercat, que va ser aprovat a la Junta de Govern Local del 26 de juliol passat.

Per trobar una concessionària, l'Ajuntament va fer gestions amb diverses empreses del sector, amb l'assessorament de la Diputació de Barcelona. Paral·lelament, s'han estudiat els costos dels diversos models de gestió. Finalment, atès que el concurs per a la concessió va quedar desert aquest setembre, el consistori ha decidit assumir la gestió directa.

Paral·lelament, l'Ajuntament va preveure un pla d'inversions per al mercat de Puigmercadal. Dins el pressupost municipal d'aquest 2016 hi ha una partida de 110.000 euros destinada a reformes al mercat, que s'afegeixen a les que es van fer l'any 2015, que van consistir sobretot en la renovació de l'enllumenat interior.

Aquest 2016 s'ha dut a terme la reparació de l'ascensor,  la reparació de paviment a la zona de peixateries i repintat general del paviment. Altres treballs previstos són l'adequació dels serveis públics de la planta altell, el pintat exterior de façanes, porxos, zones de portes d'accés i moll, la neteja de pintades en parets d'obra vista, i la millora d'enllumenat de la rampa d'accés a la planta soterrani, entre altres. A més, des de l'última crisi del govern municipal, que va provocar canvis en el cartipàs, el nou regidor, Jaume Arnau, va assumir un apartat específic de Mercats a la cartera de Comerç.

El Mercat Puigmercadal, fundat el 1987, es troba situat al centre de Manresa i és el principal mercat de productes d'alimentació frescos de la ciutat. Amb capacitat per a 40 parades -de les que actualment n'hi ha obertes 21- i una superfície comercial de prop de 1.400 metres quadrats, el comprador pot trobar-hi una àmplia gamma de productes, amb una important aposta pels productes de proximitat i de qualitat.