A estudi les dues col•leccions de papirs més importants de l’Estat

Investigadors del CSIC i de la UPF catalogaran, digitalitzaran i editaran les col•leccions Roca-Puig i Palau Ribes, propietat de l'Abadia de Montserrat i de la Companyia de Jesús.

Redacció
26 de juny del 2009
576_1246043440fotoconvenipapirs
576_1246043440fotoconvenipapirs


L’Abadia de Montserrat, la Companyia de Jesús a Catalunya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han signat un conveni de col•laboració per mitjà del qual les quatre institucions desenvoluparan un projecte d’investigació conjunt que té com a objectiu fer accessibles a la comunitat científica internacional i a la societat en general els fons documentals de les col•leccions papirològiques Roca-Puig i Palau Ribes. El projecte, que porta per títol “Catalogació, digitalització, estudi i edició de les col•leccions papirològiques Roca-Puig i Palau Ribes”, preveu catalogar, digitalitzar, estudiar i editar ambdós fons, propietat de l’Abadia de Montserrat i de la Companyia de Jesús, respectivament.

La signatura del conveni, que ha tingut lloc al Monestir de Montserrat, l’han protagonitzat el P. Lluís Magriñà, Provincial de la Companyia de Jesús; el Dr. Lluís Calvo, coordinador institucional a Catalunya del CSIC; el Dr. Josep Joan Moreso, rector de la UPF; i el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler.

Les dues col•leccions papirològiques objecte d’estudi i catalogació es poden considerar com les més importants de Catalunya i de l’Estat espanyol. Per aquesta raó, el CSIC –a través del seu Institut de Llengües i Cultures del Mediterrani i Orient Pròxim (ILC)-, i la UPF –per mitjà del Departament d’Humanitats-, posen a l’abast d’aquest projecte investigadors qualificats per dur a terme el treball filològic i de publicació dels resultats.

A partir del conveni, l’Abadia de Montserrat i la Companyia de Jesús a Catalunya es comprometen a aportar els documents d’ambdues col•leccions als investigadors, facilitar el treball dels investigadors en totes les seves fases –catalogació, digitalització, estudi i edició-, i posar a disposició també el material informàtic i bibliogràfic necessari per realitzar les tasques i, si s’escau, per a l’organització de cursos i seminaris.

Pel que fa al CSIC i a la UPF, realitzaran les tasques de catalogació, digitalització, estudi i edició dels textos papirològics, d’acord amb la disciplina filològica i amb les tècniques científiques més apropiades; incorporaran els textos, les imatges i els documents digitalitzats per a l’alimentació de la base de dades; i programaran, dissenyaran i impartiran cursos de postgrau i seminaris, si fos necessari.

La vigència del conveni és de quatre anys, prorrogable per períodes també de quatre anys. Igualment, es crea una comissió de seguiment, que la formen el P. Pius-Ramon Tragán, monjo de Montserrat; el P. Francesc Casanovas, de la Companyia de Jesús; la Dra. Sofía Torallas, del CSIC; i el Dr. Alberto Nodal, de la UPF.