Bages Exprés reclama al comitè de vaga més de 25.000 euros per «vaga il·legal»

La UTE que uneix Transports Julià, Alsina Graells i Autocars Castellà considera que va ser convocada "de manera antidemocràtica", "coaccionant els treballadors" i amb una reclamació "que l'empresa ja ha reconegut"

Passatgers de l'autobús Manresa - Barcelona fent cua a l'estació d'autobusos
Passatgers de l'autobús Manresa - Barcelona fent cua a l'estació d'autobusos | Pere Fontanals
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:51h
La UTE de Transports Julià, Alsina Graells i Autocars Castellà que encara té la concessió de la línia de bus Manresa-Olesa-Barcelona ha presentat un conflicte col·lectiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra els tres xofers que formen el comitè de vaga en el que els reclama 25.014,10 euros per danys i perjudicis fins el passat 19 d'octubre pel que entén que és una "vaga il·legal". L'empresa també demana que siguin abonats els 1.122,29 euros en que ha valorat la lluna d'un autobús que va ser trencada per suposats piquets informatius el primer dia de vaga. La reunió de mediació es va celebrar el 25 d'octubre al Tribunal Laboral de Catalunya, sense arribar a cap acord.

Els arguments de la UTE per assegurar que la vaga és il·legal es fonamenten en que, segons ells, "només els tres treballadors que formen el comitè de vaga, la secunden" i que van convocar-la "sense el suport majoritari dels treballadors". En el seu argumentari, la patronal també afegeix que el comitè de vaga ha estat "coaccionant els treballadors". Finalment, l'empresa també argumenta que l'objectiu de la vaga, el dret a la subrogació dels treballadors de la UTE a l'empresa La Hispano Igualadina quan prengui el relleu del servei, "ja ha estat reconegut", per l'empresa.

El comitè de vaga, per la seva part, argumenta que tenen un document escrit de suport a la mesura signat per set dels catorze treballadors de l'empresa quatre dels quals asseguren que l'empresa els va fer pronunciar-se sobre la vaga quan encara no tenien prou elements de judici. Sobre el reconeixement del dret de subrogació, el comitè d'empresa denuncia que encara ningú no els ha donat la carta, i que l'empresa assumeix el dret però que tot seguit assegura que el seu reconeixement no és vinculant amb la decisió que prengui La Hispano Igualadina, "de manera que pren la decisió que li és més avantatjosa, ja que s'estalvia indemnitzar els treballadors, però tot seguit cedeix al corporativisme davant la Hispano Igualadina" sense voler comprometre-la en la subrogació.

Reunió a la Direcció General de Relacions Laborals

En aquest sentit, aquest dimecres ha tingut lloc a la seu de la Direcció General de Relacions Laborals al carrer Sepúlveda de Barcelona, la primera reunió de les convocades per intentar apropar postures de les parts en conflicte a la UTE Bages Exprés.

Aquest conflicte enfronta els treballadors de la línia Manresa-Olesa-Barcelona amb l'actual concessionari del servei, la UTE que uneix Transports Julià, Alsina Graells i Autocars Castellà, i amb el nou, La Hispano Igualadina, per la negativa de totes dues de fer-se càrrec dels treballadors amb el canvi de prestatari del servei.

En aquesta primera reunió els treballador han ratificat les seves demandes en el sentit que es garanteixi la subrogació dels 14 treballadors adscrits a aquest servei de transport. 

Per la seva part el representant legal de la UTE ha manifestat la seva posició en el sentit de lliurar al treballadors la corresponent carta de subrogació, aclarint, però, "que això no vincula a l'empresa entrant", amb la qual cosa, si aquesta no accepta els treballadors, la decisió estarà en mans del tribunals, i els treballadors es poden trobar al carrer, sense indemnització i sense possibilitat de tramitar el seu subsidi d'atur durant mesos, fins que no hi hagi sentència ferma.

Per la seva banda, el representant de La Hispano Igualadina ha manifestat que segons la seva interpretació no procedeix assumir aquesta subrogació i, per tant, no acceptaran cap treballador de l'antic prestatari. Com ha manifestat CCOO, aquest plantejament deixa als treballadors absolutament desemparats i sense cap resposta clara respecte al seu futur.

Malgrat en la reunió d'aquest dimecres no hi ha hagut moviments en les posicions, la Direcció ha tornat a convocar les parts per al dijous, per tal de continuar les converses.
 

Recull de notícies relacionades amb el conflicte de Bages Exprés