Presenten a Manresa la guia de recomanacions per a l'alimentació de 0 a 3 anys

Una de les sessions e presentació de la guia que es va fer al Palau Firal
Una de les sessions e presentació de la guia que es va fer al Palau Firal | CatSalut
Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:23h
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va presentar dijous, al Palau Firal de Manresa, l'actualització de la guia Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys), que té per objectiu millorar la qualitat de l'alimentació i el desenvolupament dels infants. 

Aquesta presentació es va adreçar, principalment, als professionals de salut i d'ensenyament que treballen amb població infantil de 0 a 3 anys. Es van fer dues sessions a les quals van assistir més de 140 professionals dels centres de salut i d'ensenyament de tot el territori de la Catalunya Central.

La guia s'ha actualitzat renovant els continguts del document original editat durant l'any 2009 pel Departament de Salut i d'acord amb les últimes evidències científiques. El document desgrana, a més, les particularitats en funció de l'edat. 

Les principals novetats de la guia, consensuada per la Societat Catalana de Pediatria, l'Associació d'Infermeria Pediàtrica, el Col·legi de Dietistes–Nutricionistes de Catalunya i el Departament d'Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies, se centra al voltant del calendari d'incorporació de nous aliments, la recomanació de respectar la sensació de gana i sacietat dels infants, i la d'incorporar preparacions diferents dels triturats, amb alguns aliments sòlids, aixafats o a trossets, segons l'edat.
 
Incorporació de nous aliments
 
La guia remarca que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i que, a partir del sisè mes, es poden oferir, gradualment, hortalisses, farinacis, llegums, carn, peix i ous, fruites, fruites seques aixafades o mòltes i oli d'oliva verge ja que, segons la Societat Catalana de Pediatria, la introducció molt estricta d'aliments no està relacionada amb un menor risc de patir al·lèrgies ni malalties relacionades amb l'alimentació. Així doncs, no hi ha evidència científica sobre la relació entre el moment de la incorporació de nous aliments i l'aparició d'al·lèrgies, per la qual cosa, s'aconsella ser més flexible.

Pel que fa als aliments que configuren el segon plat (carn, peix i ous), la guia subratlla la importància de limitar-ne les quantitats a les necessitats nutricionals dels infants, ja que en el nostre entorn se'n consumeixen en excés i això s'associa a un risc més elevat de desenvolupar obesitat infantil. En aquest sentit, el document facilita gramatges i mesures casolanes orientatives d'aquests aliments en funció de l'edat de l'infant.
 
Incorporació de noves textures
 
La guia també aconsella no allargar excessivament el consum d'aliments servits de manera molt triturada. A més, recomana incorporar preparacions diferents dels triturats, ja que oferir alguns aliments sòlids aixafats o a trossets, segons el tipus d'aliment, permet que l'infant pugui menjar de manera autònoma, que reguli millor la quantitat consumida en funció de l'apetència i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments.
 
També destaca que els adults són els responsables d'adquirir els aliments que consumirà l'infant i que han de preveure una oferta variada i adaptada a l'edat i, decidir quan, com i on s'han de fer els àpats. És important que l'infant aprengui a decidir sobre la quantitat, ja que és capaç d'autoregular-ne la ingesta en funció de les seves necessitats. La dietista-nutricionista de l'ASPCAT, Gemma Salvador, afirma que "la millor manera de proporcionar a l'infant la quantitat d'aliment que necessita és respectant la seva sensació de gana i sacietat", tal i com es fa durant el període d'alletament matern.
 
La guia inclou també recomanacions concretes per a determinats tipus d'aliments, per a patrons alimentaris particulars i exemples de menús setmanals per a llars d'infants, entre d'altres. També s'hi inclouen consells de seguretat i higiene en la preparació dels aliments, ja que els infants constitueixen un grup de població especialment sensible pel fet que el seu sistema immunitari és immadur i perquè el seu pes és inferior al d'un adult, per la qual cosa, petites quantitats d'un producte alterat poden ser suficients per causar trastorns importants en el seu estat de salut.
 
La guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i el consens de diferents professionals. Entre les entitats que han participat en la seva revisió hi ha la Societat Catalana de Pediatria, l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya i els departaments d'Ensenyament i de Treball, i d'Afers Socials i Famílies, així com diversos professionals de la pediatria, la nutrició i la dietètica.
 
El document vol mantenir-se com un instrument útil d'informació i assessorament tant per als professionals dels centres de salut que ofereixen consell alimentari com per a les famílies i les persones responsables d'escoles bressol. En aquests moments s'està fent la distribució a la totalitat de centres de salut i llars d'infants del territori. Està disponible als webs de Canal Salut i de l'ASPCAT -en català i, pròximament, també en castellà.

Aquesta presentació ha estat la primera de les sessions previstes a tot el territori català. 
A causa del gran interès que ha generat la guia, es preveu oferir noves sessions a altres ciutats de la Catalunya Central durant aquest curs, per tal d'arribar al màxim de professionals possible.