L'Arxiu de Navàs rep la donació dels fons documentals dels germans Soler Daniel

Familiars dels germans Jaume i Anna Soler Daniel signant la donació a l'Arxiu de Navàs
Familiars dels germans Jaume i Anna Soler Daniel signant la donació a l'Arxiu de Navàs | Diputació
Redacció
28 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:22h
L'Arxiu Municipal de Navàs, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l'any 2007, ha rebut la donació dels fons documentals dels germans Jaume i Anna Soler Daniel, que ha estat cedida per familiars.

Aquests fons tenen un gran interès pel municipi de Navàs i per l'ensenyament del país en general ja que pertanyen a dos reconeguts mestres que, durant la Segona República, aplicaren mètodes innovadors en matèria d'ensenyament. A banda de la documentació de caràcter professional, els dos fons conserven també algun plec de postals, documentació de generacions anteriors i alguns àlbums personals.

Després d'aquesta primera donació, l'Arxiu Municipal vol iniciar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions que puguin fer els particulars, les entitats i les associacions de Navàs.

Jaume i Anna Soler Daniel, dos referents de l'època

Jaume Soler Daniel va treballar als centres escolars del poble i fou el director de l'escola del Patronat Sant Jordi. Va ser una escola masculina de primera ensenyança, on s'utilitzaven mètodes pedagògics avançats en el seu moment.

Aquest fons inclou documentació relacionada tant amb la gestió de totes les activitats escolars d'aquella època com publicacions de caire docent, un recull de premsa i un gran àlbum fotogràfic que recull gràficament tota aquesta acció en ensenyament. També inclou altres fotografies de la vida del Navàs de l'època, captades per ell mateix.

Anna Soler Daniel també exercí de mestra a Navàs a la mateixa època però en l'àmbit femení, tot i que es conserva documentació de tota la seva trajectòria com a docent, que s'inicia el 1907 a Gósol.