Manresa acull una exposició fotogràfica que reflecteix la lluita dels refugiats sirians

Es tracta del treball d'Abdulazez Dukhan, un noi sirià de 18 anys, que va haver de fugir del seu país a causa de la guerra i que actualment viu a Grècia

Redacció
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:10h
Manresa acull l'exposició de fotografies d'Abdulazez Dukhan, un noi sirià de 18 anys que va haver de fugir del seu país a causa de la guerra i que actualment viu a Grècia. Tot i haver travessat muntanyes, sobrevivint escenes de violència, escapant de països destrossats per la guerra,  a la història de l'Abdulazez hi roman l'esperança, la resiliència, la compassió profunda, l'intel·lecte i la inexorable curiositat.

La mostra es podrà visitar fins el 3 de novembre a l'Espai Rubiralta i del 7 al 18 de novembre als Jutjats de Manresa. Està organitzada pel Consell Municipal de Solidaritat, el Col·legi d'Adovcats de Manresa i l'Ajuntament, i amb el suport de La Primitiva, la Diputació de Barcelona i l'Espai Rubiralta.

Sobre Abdulazez Dukhan

Va néixer a Homs, Síria, al 1998. Quan va esclatar la revolució, la seva família es va traslladar al camp. Malgrat això, la guerra i la violència continuaven, i van marxar a Turquia. A Turquia, no sortia de casa excepte quan era estrictament necessari. Durant dos anys es va quedar a casa aprenent anglès, Photoshop i llegint llibres. 

Ell mateix descriu aquest període com realment increïble. La seva passió per l'art i la fotografia van acabar esdevenint talents que li han estat molt útils tots aquests anys. La seva família va viatjar a Idomeni amb l'esperança de creuar a Macedònia.

A causa del tancament de la frontera, es va  trobar en un camp de milers de persones amb un nombre incomptable de dies buits: sense escola, sense feina, sense res. Com que va començar a fer servir l'anglès que havia après a Turquia, voluntaris, periodistes, canals de televisió, metges i advocats l'anaven a buscar perquè els fes de traductor.

A través del seu treball, intenta donar veu a la gent que és silenciada i demana al seu públic que intenti posar-se al lloc dels infants a Síria. Per a ell, l'art és una escapada, una manera d'autoexpressió i de comunicació.

Constantment enregistra el que passa al seu volant amb la seva càmera. Espera  que la seva fotografia arribi a algunes persones que tenen veu, de manera que la lluita de la seva gent no sigui oblidada.

Quan li pregunten per la seva perspectiva, contesta que continuarà somrient perquè estima la vida i prefereix ser positiu que negatiu. Fa servir la seva pàgina de Facebook, "Through Refugee Eyes", per mostrar el seu art al món.

Pla de Sensibilització del Consell Municipal de Solidaritat

Aquesta activitat forma part del Pla de Sensibilització que el Consell Municipal de Solidaritat porta a terme de manera continuada i que enguany posa especial èmfasi en donar a conèixer les causes que provoquen els desplaçaments humans i promoure actituds positives de les societats d'acollida.