El manresà Albert Llussà impulsa la segona edició d'un festival de futbol per a refugiats

El projecte el duu a terme amb dinou voluntaris més que s'agrupen dins l'entitat Futbol pels Refugiats

Albert Llussà (a la dreta de tot) juntament amb altres membres de Futbol pels Refugiats i una colla d'infants que van participar en la primera edició del festival
Albert Llussà (a la dreta de tot) juntament amb altres membres de Futbol pels Refugiats i una colla d'infants que van participar en la primera edició del festival | Futbol pels Refugiats
Redacció
25 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:52h
Aquest dissabte 29 d'octubre a les sis de la tarda es presentarà, a l'Espai Rubiralta de Manresa el projecte Futbol al Camp de Refugiats de Karà Tepé, a Lesbos, que impulsa un grup de voluntaris de diferents països liderats per dos manresans, l'advocat especialitzat en Drets Humans, Albert Llussà i la responsable de Futbol pels Refugiats a Catalunya, Mar Canet. 

Futbol al Camp de Refugiats de Kara Tepé es durà a terme entre el 28 de desembre del 2016 i el 6 de gener del 2017. Es tracta de la segona edició d'un festival de futbol inspirat en el programa FutbolNet que té per objectiu promoure el benestar físic i mental dels infants i joves refugiats i de col·laborar en l'esforç solidari que fa la societat grega per gestionar la crisi humana més gran que ha viscut Europa en les últimes dècades.

El mes de setembre passat es va dur a terme la primera edició d'aquest esdeveniment, amb un notable èxit de participació i de col·laboració solidària. I és que per dur a terme el projecte Futbol al Camp de Refugiats de Kara Tepé és imprescindible la donació de material esportiu (vambes, botes, canyelleres, pantalons, i samarretes, guants...) i de diners per sufragar les despeses d'organització (assegurances, transport...). En la xerrada d'aquest dissabte s'explicarà la manera que els ciutadans que ho desitgin col·laborin en aquest projecte.

En el transcurs de la presentació es connectarà en directe amb el gerent del camp de refugiats de Kara Tepé, Stravos Mirogiannis, i amb una representació de nens i joves refugiats, que explicaran què representa el futbol per a ells en aquest moment de la seva vida.

El camp de refugiats de Kara Tepé

Està situat a l'illa grega de Lesbos, on hi ha un altre camp, el de Moria. A Kara Tepé, que és gestionat per l'autoritat municipal de Lesbos, hi ha actualment unes 1000 persones. La majoria són famílies provinents de Síria, l'Iraq i l'Afganistan.

El programa FutbolNet

El FutbolNet, desenvolupat per la Fundació Futbol Club Barcelona, en el qual s'inspira aquest projecte, és un programa basat en la metodologia del Futbol3, un instrument que utilitza el futbol per intervenir en realitats socials complexes. 

Es tracta d'una eina pedagògica innovadora que té per objectiu mirar d'educar joves, a través de l'esport, en valors com ara el treball en equip, la no-discriminació, la igualtat de gènere, el respecte i la humilitat. A través del futbol, els participants estableixen una relació de respecte mutu, alhora que desenvolupen autoconfiança i sentit de responsabilitat. 

L'entitat Futbol pels Refugiats

Ha estat la impulsora d'aquest projecte i està formada per una vintena de persones de nou nacionalitats diferents (sis irlandesos, tres catalans, dos espanyols, dos alemanys, dues britàniques, un libanès, una grega, un palestí, i una sueca). Hi ha tres advocats (dos d'especialitzats o amb experiència en temes d'asil i refugi), un advocat que treballa amb FIFA TMS, un físic mèdic, una mediadora cultural, una escriptora de llibres infantils i professora de ioga, una treballadora humanitària, un intèrpret, una gestora de campanyes de màrqueting per a una multinacional, una consultora de gestió, una estudiant, un enginyer informàtic, un fisioterapeuta i un doctorand d'e​nginyeria.

Com es pot col·laborar en el projecte?

Fent donació de material esportiu nou o en bon estat (vambes o botes, mitjons, canyelleres,  pantalons de futbol, samarretes/jerseis de futbol i guants de futbol) a través de Mar Canet (617 528917) o fent un ingrés al compte corrent IE26 BOFI 9045 7914 0941 67 (Bank of Ireland).