La Sala Plana de l'Om acollirà el X Congrés de la CCEP, que parlarà sobre recursos i territori

Serà durant els dies 21, 22 i 23 d'octubre

Redacció
20 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:52h
Un total de 36 comunicacions, 15 ponències i diversos pòsters són les aportacions científiques que s'exposaran en el X Congrés de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) que es realitzarà els dies 21, 22 i 23 d'octubre, a la Sala Plana de l'Om de Manresa. 

El congrés, organitzat per la CCEPC, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Manresa i el Centre d'Estudis del Bages, porta per títol "Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris" i pretén analitzar, des de diferents perspectives, els recursos del territori que la societat necessita per sobreviure, des de la visió històrica sobre el seu ús, passant pels conflictes i solucions que ha generat la seva explotació, fins a arribar a propostes -disciplines científiques i tècniques- per al seu tractament més sostenible en el futur.

El congrés treballarà quatre àmbits relacionats amb aquests recursos i les grans necessitats humanes, fent una anàlisi de com s'han resolt aquestes mancances en el passat i de com poden evolucionar en el futur. Aquests àmbits són: l'alimentació, el poblament, les comunicacions i l'energia. L'objectiu final, segons els organitzadors, "és fomentar una visió transversal i interdisciplinària, per veure que un mateix recurs incideix en diferents necessitats de la societat, molts cops d'una forma conflictiva que cal resoldre. Un exemple de què volem tractar seria el recurs de l'aigua i com es compatibilitzen els seus usos de boca, de reg, industrial i les centrals hidràuliques".

A hores d'ara el programa ja està totalment tancat i preveu una conferència inaugural a càrrec d'Enric Tello (UB), sota el títol de "Sinèrgies entre fluxos d'energia i materials i l'estat ecològic del territori". Pel que fa a les conferències programades, en destaquen de rabiosa actualitat com ara la de Jaume Barceló (UPC) que tractarà sobre el "Futur de la mobilitat: sostenibilitat i accessibilitat"; la d'Eduard Furró (CMES) que aprofundirà en "Un futur energètic 100% renovable a Catalunya", o la de Josep Alabern (Aigües de Manresa / CEB) que parlarà sobre "L'aigua: govern i gestió". També es parlarà de temàtiques actuals entre les comunicacions, com en el cas de la de Josep Centelles i Portella (enginyer industrial), "Territori i energia: La conjura per a l'auto-suficiència energÈTICA", i la de Montserrat Mata Dumenjó (Dr. Eng. Industrial. Directora Emelcat), "Nou Model Energètic".

La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana és una associació de caire federatiu constituïda l'any 1992 per posar en comú projectes, inquietuds i problemes dels centres i instituts d'estudis. En formen part més de 120 centres i instituts d'estudis o altres entitats similars que, d'una banda, tenen com a objectiu l'estudi, la promoció, la divulgació, la difusió i la defensa del patrimoni cultural i natural i altres temes humanístics, en l'àrea territorial on desenvolupen la seva activitat, i de l'altra, utilitzen el català com a llengua d'expressió i comunicació.