14 persones completen el curs d’ajudant de cuina del Dinamo

Els alumnes, que han combinat teoria i un contracte de treball en escoles municipals, han elaborat un receptari de cuina.

Redacció
23 de juny del 2009
576_12457719402009_06_23_participantscurscuina
576_12457719402009_06_23_participantscurscuina


Un total de 14 persones han completat la segona edició del curs d’Ajudant de cuina en el marc del projecte Dinamo. Recordem que es tracta d’un projecte ocupacional dirigit a les persones del nucli antic, que inclou diverses accions emmarcades dins de la formació professional ocupacional.

L’objectiu d’aquest curs ha estat el de formar en l’àmbit de l’hosteleria 14 persones en situació d’atur i preferentment dones, tant en la preparació d’elaboracions bàsiques de cuina com en l’adquisició de les aptituds i hàbits de treball necessaris per a l’exercici amb èxit de la professió.
  • Els alumnes han treballat, de gener a juny:
  • La preparació i presentació d’elaboracions bàsiques i plats elementals
  • La preparació i presentació de diferents tipus de postres
  • La manipulació i conservació d’aliments en cru (obtenint el Certificat de Manipulador d’Aliments)                                             
  • Seguretat i riscos laborals
  • Sensibilització medioambiental
  • Català
  • Coneixement de l’entorn
  • Tècniques de recerca de feina
  • Elaboració del Receptari el curs
El tret diferencial d’aquest curs és el fet que s’ha combinat amb la pràctica professional a partir de la contractació dels alumnes en  la modalitat de pla d’ocupació. És a dir, els alumnes del curs han estat treballant com a ajudants de cuina en escoles municipals 5 hores diàries al matí durant 5 mesos, i alhora han pogut seguir el curs 3 hores  durant 3 dies a la setmana en horari de tarda.

Els alumnes, que han finalitzat el curs aquest dimarts dia 23 de juny, l’han valorat de forma molt satisfactòria ja que la fórmula formació/contracte els ha permès poder posar en pràctica en un entorn real de treball els coneixements adquirits en el curs. Però, sobretot, els ha permès invertir en formació sense haver de renunciar a desenvolupar un treball remunerat.

Enguany s’ha volgut recollir tota la feina feta i els interessos i opinions del grup d’Ajudant de cuina a través d’un receptari de cuina, del qual se n’han editat 500 exemplars. Aquest està format per les receptes escollides i treballades pels alumnes, amb el suport del formador. S’ha triat un menú complert i l’han treballat a 3 nivells:
  • Disseny i redacció de les receptes, a nivell d’expressió, gramàtica i coneixement de la llengua catalana
  • Elaboració dels plats al taller de cuina: per tal d’adquirir les competències i habilitats de l’ofici de cuiner.
  • Treball en equip, amb aquesta eina s’ha participat realment en un projecte comú que ha implicat tots els actors i que els ha permès consolidar-se com a grup.
A part d’aconseguir els objectius plantejats a l’inici del curs, la participació de l’alumnat i de tot l’equip del Dinamo en el receptari ha permès tenir una eina de cohesió a diferents nivells i que finalment ha acabat en un document gràfic que pretén mostrar una bona pràctica del Projecte Treball als barris que subvenciona el Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

A part de la finalització d’aquest curs, durant el mes de juny ha finalitzat altres accions del Projecte Dinamo:
  • Curs de 250 h. d’aplicacions informàtiques de gestió
  • Finalització de 34 plans d’ocupació en el sector d’administració, serveis d’atenció domiciliària, hostaleria, construcció, educació, economia social, ocupació entre d’altres.