La Granja Marganell opta al premi Porc d'Or amb Diamant 2016

El certamen que reconeixerà el millor productor porcí se celebrarà el proper 4 de novembre a Vic

Vic acollirà el 4 de novembre el lliurament del premi Porc d'Or i Diamant
Vic acollirà el 4 de novembre el lliurament del premi Porc d'Or i Diamant | Porc d'Or
Redacció
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:06h
La Granja Marganell opta al premi Porc d'Or amb Diamant 2016, el màxim guardó amb què l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d'Agricultura reconeix anualment la millor explotació porcina de l'Estat. La granja bagenca es disputa el premi amb tres granges més de la Catalunya Central i una de Lleida. Concretament, es tracta de la Granja Sant Martí (Sant Martí de Centelles, Osona), la Granja Molist Can-Toi (Sant Martí Sescorts - l'Esquirol, Osona) i la lleidatana Granja Clop. En les dues passades edicions va ser la Granja Sant Martí la que es va endur el màxim reconeixement. En termes generals, el jurat valora l'equilibri entre la producció, la gestió i l'estat de l'explotació. La gala d'entrega de la 23a edició dels premis Porc d'Or se celebrarà el proper 4 de novembre a Vic.

La màxima distinció del certamen és el Porc d'Or amb Diamant, que es concedeix a l'explotació que es considera com la millor d'entre totes les nominades de qualsevol categoria. Per això, el jurat analitza i valora cadascun dels criteris i índexs globals de les explotacions. Així mateix, té en compte la grandària, equilibri i estabilitat de l'estructura demogràfica de l'explotació, així com criteris relacionats amb les mesures de bioseguretat, higienicosanitàries i de maneig, entre altres.

També en la secció de premis especials, tres comunitats autònomes es disputaran el premi especial Porc d'Or del Magrama a 'Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient'. Enguany repeteixen com a nominades Granja Sanglas, de l'empresa Selección Batallé (Zamora, Castella i Lleó) i Granja Agropecuaria del Isábena SLU – Granja La Puebla, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos (Osca, Aragó). També són candidates a aquest premi la Granja Tamaporc, de l'empresa Compañía de Piensos i Integraciones S.A. (Osca, Aragó) i Granja De Ves, de l'empresa Agroturia-Vall Companys Grup (Albacete, Castella La Manxa), que ja va rebre el guardó l'any 2010. 

Aquest premi reconeix l'explotació que compleix i supera la legislació en matèria de seguretat, sanitat, medi ambient i benestar animal. Normalment les granges nominades i premiades es caracteritzen per ser explotacions punteres en aspectes com instal·lacions o innovació, bioseguretat o producció sostenible. 

Un altre dels premis especials és el Porc d'Or a la Màxima Productivitat, que s'atorga a aquella explotació amb el major nombre de garrins deslletats per truja i any, independentment de la categoria a la qual pertany l'explotació. En l'edició passada el premi va recaure per segon any consecutiu a la Granja Sant Martí, de Sant Martí de Centelles. Aquesta granja va batre el seu propi rècord amb una productivitat numèrica de 35,82 garrins deslletats per truja i any. 

En termes absoluts, els tres primers llocs en el rànquing de nominats els ocupen Catalunya, Aragó i Castella i Lleó. En total es donaran 48 premis. En el cas de Catalunya, 28 granges opten a 41 nominacions, de les quals 30 corresponen a Barcelona (18 granges), 5 a Girona (5 granges), 5 a Lleida (4 granges), i una a Tarragona. Encara que continua ocupant el primer lloc, Catalunya ha disminuït les nominacions i granges pel que fa a l'edició passada. Segueixen a Catalunya, Aragó, amb un total de 35 nominacions per a 31 explotacions porcines, i Castella i Lleó, amb quinze granges que opten cadascuna a un guardó.

La gala dels Porc d'Or, en la qual es lliuren les 48 estatuetes segons les categories i criteris establerts, reuneix cada any a més de mig miler de professionals, entre ramaders, empreses i professionals d'arreu de l'Estat vinculats al sector. Els premis tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i a data d'avui s'analitzen trimestralment les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions de tot el territori estatal.

Els guardons estan organitzats per l'IRTA i compten amb l'empresa de salut animal Zoetis com a coorganitzadora de l'esdeveniment al costat de l'Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc); a més del suport de l'Ajuntament de Vic i la Cambra de Comerç d'Osona i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.