El forner calderí Joan Serra Picañol, reconegut com a Mestre Artesà Alimentari

Joan Serra Picañol en el seu obrador
Joan Serra Picañol en el seu obrador | GdeCat
Redacció
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:43h
El Departament d'Agricultura ha reconegut aquest dilluns el forner de Calders Joan Serra Picañol, que regenta el forn de pa Cal Tià com a Mestre Artesà Alimentari junt amb 12 forners més del país, 10 carnissers, cansaladers i xarcuters, 5 pastissers i 2 xurrers.

Joan Serra porta 16 anys exercint l'ofici de forner, a més del període d'aprenent al forn familiar i en d'altres de la comarca. La seva fleca, coneguda com a Forn de Pa Cal Tià, està en funcionament des de 1941. Es tracta d'una empresa familiar en què han treballat quatre generacions de forners, ja que la va instal·lar el seu besavi.

La fleca, ubicada al carrer del Raval núm. 7 de Calders, és l'única de la localitat i molt coneguda a la comarca. El forn és de llenya fix, sense cremador ni escopeta, i s'hi elaboren tota mena de pans artesans, llonguets, pa de pagès, i també brioixeria i pastisseria tradicional, tot fent llargues fermentacions lentes, funyit a mà i utilitzant pasta mare natural.

Recentment, i atès que cada vegada hi ha més persones amb problemes digestius, està elaborant pa sense gluten amb un gran treball d'investigació pròpia per oferir un producte diferent i de molta qualitat.

En el seu obrador ha fet diverses demostracions d'elaboració de productes a infants de l'escola de Calders i ha format part del jurat en diferents concursos de brioixeria i pastisseria.

Joan Serra és un flequer polifacètic, ja que, a més d'haver cursat formació a l'Escola de Flequers Andreu Carrió i a diverses empreses del sector, va estudiar fotografia a l'Escola que la Fundació Politècnica de Catalunya té a Terrassa i va obtenir el títol universitari de Graduat en fotografia i creació digital. També és un expert en informàtica.

Aquestes tres afeccions, la fleca, la fotografia i la informàtica, les va poder conjuminar i l'any 1998 va crear i dissenyar una de les primeres web del pa.

Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2016

En l'acte també s'ha guardonat el forner Miquel Saborit Vilà, de Torelló, amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2016. Saborit representa la tercera generació de forners d'una empresa catalana amb 75 anys d'història que ha impulsat una nova concepció del treball a l'obrador i a la botiga.