«Ignasi de Loiola va a l'escola», novetat del servei educatiu del Museu Comarcal

Aquest divendres ha tingut lloc a l'escola Pare Algué la prova de les noves activitats que presenta l'equipament cultural per a aquest curs

Francesc Vilà i Anna Crespo durant la roda de premsa d'aquest divendres
Francesc Vilà i Anna Crespo durant la roda de premsa d'aquest divendres | AjM
Redacció
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:49h
Les activitats que conformen el Servei Educatiu del Museu Comarcal de Manresa són visites guiades, itineraris per al ciutat, tallers didàctics i jocs de rol. Aquestes activitats es poden combinar a mida de cada escola. Així aquest matí el director del Museu Comarcal, Francesc Vilà, les ha explicat i detallat en roda de premsa a l'escola Pare Algué on s'han fet les proves pilot de les activitats noves d'enguany. I és que com a novetats, i en el marc de la Manresa 2022, per als més petits hi ha dues activitats que es poden fer sense sortir de l'escola, que ha presentat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, a l'escola del carrer Jacint Verdaguer.

Una activitat és Ciutat d'acollida: Manresa i Ignasi de Loiola, adreçada a alumnes de 1r i 2n de primària, una acció teatralitzada que es fa als centres escolars amb un actor que interpreta Ignasi de Loiola, i on els alumnes faran una dinàmica de grup per treballar el valor de l'acollida.

I la segona activitat que es planteja per fer in situ a les escoles és L'home que vestia de sac: Ignasi de Loiola va a l'escola, adreçada a alumnes de P4 i P5, una activitat també teatralitzada amb un personatge que fa d'Ignasi de Loiola i que explica als infants la seva vida i que fa a la ciutat. Els alumnes mitjançant una dinàmica de grup resoldran un conflicte i treballaran el valors del diàleg i la convivència.

Ambdues activitats s'han fet a manera de prova pilot aquest divendres al matí a l'escola Pare Algué de Manresa on a primera hora s'ha desenvolupat a l'aula de 1r amb l'activitat Ciutat d'acollida: Manresa i Ignasi de Loiola i a mig matí s'ha fet L'home que vestia de sac: Ignasi de Loiola va a l'escola a la classe dels nens de P5.

En totes dues visites, un actor caracteritzat d'Ignasi de Loiola ha explicat als nens la seva vida i la seva estada a Manresa, i entremig de les seves explicacions ha presentat diversos objectes que ha tret d'un farcell i que exemplifiquen la manera de viure de la seva època. Els nens han interactuat amb Ignasi durant tota la mitja hora de cada activitat, fent-li preguntes i apuntant comentaris relatius a la seva vida i de les seves famílies.

Recorreguts i joc de pistes

Entre les activitats del Servei Educatiu, i a banda de les visites teatralitzades a les escoles, les visites guiades pel Museu Comarcal i al carrer del Balç, hi ha un recorregut per les sales del Museu que tenen relació amb l'episodi de la Guerra de Successió, el Barroc dels segles XVII i XVIII. L'objectiu de l'activitat és conèixer el context polític, cultural i urbanístic de Manresa i el Bages a través de les obres d'art i altres objectes que s'hi exposen.

També s'ofereix un joc de pistes per descobrir els tresors que s'amaguen a cada sala de l'exposició permanent.

Adreçada als alumnes d'educació infantil hi ha l'activitat Gran i petit al Museu, una proposta per descobrir com és de gran el museu i la quantitat de coses petites que s'hi amaguen.

Amb el títol Com vivien els romans es fa una visita a la sala d'arqueologia per descobrir com vivien els romans en una vila del Bages, i amb la proposta Pintura: colors i paisatges es permet conèixer de primera mà que amaga un quadre, les diverses tècniques pictòriques i quin suport fan servir els artistes a l'hora de concebre una peça artística.

Quant als itineraris per la ciutat, en total vuit, hi ha propostes per a tots els gustos, per exemple una ruta pel llegat medieval a través de la ceràmica manresana i dels edificis més significatius d'aquesta època. També es fa una visita lúdica i divertida, Les llegendes de Manresa a través de rondalles sobre els fets rellevants de la història de la ciutat.

També es fa una visita pel Barroc a través dels principals edificis d'aquest estil amb la visita L'esplendor del barroc a Manresa. En aquest sentit hi ha una altra visita El llegat escultòric del barroc de Manresa per les escultures barroques que té la ciutat a través de l'obra del manresà Joan Grau.

Al Modernisme també s'hi ha dedicat una visita, amb un recorregut per l'obra dels principals arquitectes modernistes de la ciutat.

Jocs de rol

El Servei Educatiu també ofereix un seguit de jocs de rol com ara Un crim al Museu: el misteri del Roser, on desapareix una peça del retaule barroc del Roser i els estudiants, juntament amb un inspector, hauran d'esbrinar on s'amaga l'objecte del crim.

Amb el joc Manresa, any 1300, en Llapí, un criat del segle XIV, obrirà les portes del carrer del Balç i convida els alumnes a convertir-se en artesans i que cada gremi té l'objectiu de convertir-se en el més ric de la ciutat per poder pagar el millor retaule de la Seu. Per aconseguir-ho, diversos personatges històrics de la ciutat els proposaran una sèrie de jocs que els alumnes hauran de superar.

Itineraris sobre Ignasi de Loiola

El museu també proposa activitats específiques per conèixer la figura de sant Ignasi i el seu pas per Manresa. Així, sota el títol La Manresa d'Ignasi de Loiola, es fa un recorregut que comença al Centre d'Interpretació de Sant Domènec i continua l'itinerari per llocs emblemàtics de la ciutat per acabar-se al Museu Comarcal de Manresa.

També hi ha la possibilitat de fer la Manresa ignasiana i barroca que s'inicia al Centre d'Interpretació de sant Domènec i passa per la capella de Sant Ignasi Malalt, el Pou de la Gallina, el carrer Sobrerroca, la capella del Rapte, el Museu Comarcal, per acabar a la Cova de Sant Ignasi.

I per acabar, hi ha la possibilitat de fer una versió reduïda suma dels itineraris anteriors que amb el títol Itinerari Ignasià es comença el recorregut al Museu Comarcal, passa per la Capella del Rapte, Pou de la Gallina, Plaça de Sant Ignasi Malalt, el Parc de la seu i s'acaba a la Cova.

Els centres d'ensenyament també poden visitar el Museu Comarcal pel seu compte, sense fer ús del servei de monitoratge. En aquest cas, el museu ofereix assessorament i material als mestres perquè puguin preparar ells mateixos la visita, i l'entrada al museu és gratuïta.
 

Més informació