Cinquanta entitats demanen la fusió administrativa de Manresa, Sant Joan i Sant Fruitós

No accepten "l'actitud passiva" de l'Ajuntament i continuen reclamant la rebaixa de l'IBI per recuperar la capacitat d'atracció de la capital del Bages

Alguns dels representants de la Plataforma d'Entitats per la Rebaixa de l'IBI a les portes de la Cambra
Alguns dels representants de la Plataforma d'Entitats per la Rebaixa de l'IBI a les portes de la Cambra | Estefania Escolà
Estefania Escolà
13 d'octubre del 2016
Actualitzat el 14 d'octubre a les 14:10h
La Plataforma d'Entitats per la Rebaixa de l'IBI a Manresa no accepta "l'actitud passiva" del govern municipal que, segons han explicat, "cada cop que se li demana una rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI) amenaça amb la reducció de la despesa en serveis socials". Per això, aquest dimecres, la plataforma, formada per una cinquantena d'entitats, ha volgut fer un pas més enllà i ha proposat la creació d'una única àrea administrativa que englobi la ciutat de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada. Tot i que admeten que la idea encara és molt "embrionària", asseguren que, d'aquesta manera, es crearia una única àrea formada per uns 95.000 habitants "molt més competitiva" i capaç de liderar la capitalitat de la vegueria de la Catalunya Central.

Que Manresa deixi de ser "una ciutat fosca, vella i arrugada" i que recuperi la capacitat d'atracció que ha perdut arran de la crisi. Aquest és el principal objectiu de la Plataforma per la Rebaixa de l'IBI, formada per una cinquantena d'entitats manresanes. Segons asseguren, la pressió fiscal de la capital del Bages és tan forta que l'ha convertida en una ciutat "sense capacitat de lideratge".

La rebaixa de l'IBI és una reclamació per la qual lluiten des de fa dos anys, quan van decidir crear la plataforma. Des de llavors però, asseguren que l'Ajuntament "no s'ha mogut de la seva postura" i, de moment, l'únic que han aconseguit és la congelació de l'impost. 

Tanmateix, subratllen que amb aquest nivell de pressió fiscal, la ciutat perd eficiència i competitivitat. Per altra banda, estan "farts" que el govern municipal s'empari amb l'excusa de dir "que és el què hi ha i que no es pot fer res més" i amenaci amb la reducció de la despesa social si es rebaixa l'IBI. 

Per aquest motiu, la Plataforma ha volgut anar més enllà i proposa solucions que, segons diuen, permetrien que la capital del Bages fos més competitiva i recuperés la capacitat d'atracció empresarial.

Una de les propostes que aquest dimecres han posat sobre la taula és la fusió administrativa de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada. D'aquesta manera, diuen, es crearia una única àrea administrativa amb uns 95.000 habitants "capaç de ser més competitiva i liderar la capitalitat de la vegueria de la Catalunya Central".

El president de la delegació Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes, Enric Massana, ha recordat "els ensurts que hem viscut recentment quan Manresa ha baixat dels 75.000 habitants i que ens ha fet perdre milions d'euros". "Manresa està en un moment d'estancament i aquesta proposta que posem sobre la taula no té a veure amb que els municipis perdin la seva estricta personalitat, poden haver-hi districtes i això es pot gestionar de mil maneres, però intentem gestionar com un àrea administrativa única", ha afegit.

De moment, la plataforma admet que és una proposta "molt embrionària" i que encara no s'ha presentat als governs municipals afectats.