Més de 750 joves assistiran a Conductàlia, una jornada de seguretat viària

Presentació de Conductàlia, aquest dijous al pati del Kursaal
Presentació de Conductàlia, aquest dijous al pati del Kursaal | Montepio
Redacció
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:22h
Conductàlia Manresa, la jornada de conscienciació viària per a joves, arriba a la setena edició, el proper dijous 20 d'octubre, i reunirà més de 750 estudiants d'entre 16 i 18 anys que faran una matinal al teatre Kursaal per assistir a l'escenificació d'un accident i escoltar diferents responsables de cossos de seguretat i emergències, i el testimoni en primera persona de víctimes d'accidents de trànsit. La iniciativa, liderada pel Montepio de Conductors, compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Mossos d'Esquadra, Bombers, Policia Local de Manresa, Servei d'Emergències Mèdiques, Stop Accidentes i Institut Guttmann.

En un format més reduït que els darrers anys, d'una hora i mitja de durada, els joves escoltaran consells, vivències i alertes per part dels professionals que, en el seu dia a dia, s'enfronten amb els accidents de trànsit i les conseqüències que tenen per als afectats i les seves famílies. En total, més de 750 joves de quart d'ESO, primer de Batxillerat i cicles formatius de Grau Mitjà, la majoria d'entre 16 i 18 anys, l'edat en què poden començar a conduir motocicletes o comencen a pensar en treure's el carnet de conduir.

Conductàlia, que ha revalidat el seu èxit de convocatòria any rere any, és una suma d'esforços des de diferents àmbits per conscienciar els joves i apel·lar a la responsabilitat viària, com a conductor i com a vianant.

L'acte, que omplirà la sala gran del teatre Kursaal de Manresa a partir de 2/4 d'11 del matí, començarà amb la projecció d'un vídeo simulant un accident i l'acció continuarà amb una escena real a l'escenari del teatre, en què els assistents podran veure com treballen Mossos, Bombers, Policia Local i Servei d'Emergències Mèdiques quan han d'atendre un accident de trànsit.

Després d'aquest simulacre, començaran les ponències, que en format breu i molt didàctic, faran reflexionar els joves sobre diferents aspectes de la seguretat viària:

- Tria el bon camí, a càrrec d'Albert Jarne, mestre i tècnic d'Educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit.
- La ciutat, espai compartit. L'accidentalitat a Manresa, a càrrec de Carles Xavier Muñoz, sergent de la Policia Local de Manresa.
- Valora les teves decisions, a càrrec de Joan López, mosso d'esquadra coordinador d'Educació per a la mobilitat segura de trànsit.
- Seguretat i sensibilització emocional en un accident, a càrrec de Ramon Vidal, sergent cap del Parc de Bombers a Manresa.
-  Com actuar davant d'un accident de trànsit, a càrrec Glòria Díaz, doctora del  Servei d'Emergències Mèdiques.
- Experiència personal després de tenir un accident de trànsit, a càrrec de Mireia Sanz, de la Fundació Institut Guttmann, víctima d'accident de trànsit.
- L'endemà, a càrrec de Marilina Ferrer, de l'entitat Stop Accidentes, víctima d'accident de trànsit.
- Clourà l'acte la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech.

Llorenç Juanola, president del Montepio, ha donat les gràcies als cossos i entitats participants, a qui ha definit com "la família Conductàlia" per la seva implicació amb la jornada, l'objectiu de la qual és "apropar la seguretat viària als joves que, sovint, no són prou conscients dels riscos que es trobaran". Per la seva banda, Carles Xavier Muñoz, de la Policia Local de Manresa, ha explicat que la voluntat de les ponències és "sensibilitzar els conductors novells". O, en paraules d'Albert Jarne, del Servei Català de Trànsit, "fer que sentin que és important sentir-se vulnerable". Per la seva banda, Yolanda Ferreres i Pep Mora, del SEM, han explicat que "a Conductàlia ens posarem també en la pell de la víctima perquè els assistents vegin què sent o com reacciona quan pateix un accident".