Cardona va reviure la història dels seus Sants Màrtirs en forma de retaule

Persones que van prendre part en el retaule «La llegenda de l'anell i el mocador»
Persones que van prendre part en el retaule «La llegenda de l'anell i el mocador» | Jaume Barberà
Redacció
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:23h
La passada nit de dissabte, Cardona va tornar a escenificar el monumental retaule sobre la història i la llegenda dels patrons cardonins, La llegenda de l'anell i el mocador. Una representació que va implicar la participació de prop d'un centenar d'efectius, entre actors, cantaires i tècnics, i que va posar de manifest novament la musculatura i la vàlua artística del grup teatral cardoní El Traspunt, una de les companyies teatrals amateurs més vitals i reeixides de la comarca. 

El retaule sobre el Sants Celdoni i Ermenter va ser escrit per Mn. Climent Forner l'any 1999, després d'un acurat procés de recerca, i estrenat el mateix any amb una fastuosa posada en escena a la Plaça del Mercat de Cardona. Dos anys més tard, l'any 2001, se'n va fer una reposició a l'interior del temple parroquial. La del passat dissabte ha estat, per tant, la seva tercera representació que en feia la companyia cardonina, una nova producció concebuda a partir d'un ambiciós muntatge que utilitza la façana nord de l'església de Sant Miquel com a marc escènic. D'aquesta manera els actors cardonins disposaren de quatre escenaris connectats entre ells que van permetre optimitzar i dinamitzar l'acció dramàtica.  

A l'encert del monumental espai escènic, plàsticament il·luminat en tot moment, cal sumar-hi l'entrega i la perícia dramàtica dels actors i les actrius de la nodrida companyia cardonina, molts d'ells assumint més d'un rol en diferents moments de l'obra. Així mateix, cal posar en valor també la gran varietat d'intèrprets de totes les edats, des d'infants de poca anyada fins a avis octogenaris, tots ells plenament implicats en l'acció dramàtica. També cal esmentar la lluïda actuació de la Coral Cardonina i els joves cantaires de l'Escolania de sant Miquel en les escenes de grup i en el breu entreacte de l'obra. 

Tot plegat va confluir en una emotiva i reeixida representació que va emocionar a bona part del nombrós públic que atapeïa la Plaça del Mercat, el qual va aplaudir efusivament les diferents escenes de l'obra. Durant la primera part, els espectadors van poder assistir a la representació de la persecució dels cristians ordenada per Dioclecià el segle III a. C i a la captura i l'execució dels legionaris Celdoni i Ermenter, esdevinguts màrtirs cristians. Mentre que a la segona part, l'acció ess traslladà a la Baixa Edat Mitjana, en el context del trasllat de les relíquies dels sants màrtirs de Cellers a Cardona.  

Entre el públic s'hi comptaren l'alcalde, el nou rector de la vila, el bisbe de Solsona, i l'autor de l'obra, Mn. Climent Forner. Al finalitzar, Mn. Antoni Guixé va agrair l'esforç i el treball de la companyia cardonina i va fer entrega d'un quadre dels Sants Màrtirs al director de l'obra, Enric Campos. 
Arxivat a