El conjunt Roba Estesa alça el puny i la veu davant d'un públic totalment entregat

Les guanyadores del concurs Sons de la Mediterrània de l'any passat han ofert un concert a la Taverna Estrella Damm presentant el seu primer treball, "Descalces"

Les Roba Estesa han fet vibrar el públic interpretant les cançons del seu primer disc, 'Descalces'
Les Roba Estesa han fet vibrar el públic interpretant les cançons del seu primer disc, 'Descalces' | AFT
09 d'octubre del 2016
Actualitzat el 10 d'octubre a les 11:01h
Són sis dones que van molt fortes. Provenen de les comarques del Camp de Tarragona i l'any 2013 es van batejar amb el nom de "Roba Estesa". Es tracta d'un conjunt musical que barreja estils com la cúmbia, el folk i la cançó tradicional catalana. Tot i això, les seves membres ja han posat un nom al seu gènere musical: "folk calentó". I és que és ben cert que d'energia i d'escalfor no els n'hi falta. I això s'ha fet palès aquesta tarda de diumenge, a la Taverna Estrella Damm (situada al pati del Casino de Manresa) on han ofert el seu segon concert a la capital del Bages després d'haver guanyat, l'any passat, la desena edició del concurs Sons de la Mediterrània. L'acolliment i l'escalf del públic, doncs, ha estat present des del primer moment, tant de persones que recordaven el memorable espectacle que van oferir fa un any, com de gent d'arreu de Catalunya que ja les té com un referent en la música crítica i feminista i, alhora, de festa major.

El concert que han dut a terme aquesta tarda ha servit per presentar el seu primer disc , "Descalces", que conté cançons carregades d'energia, amb tocs d'erotisme, de reivindicació però també de tradició i, fins i tot d'èpica.

La seva primera aparició a l'escenari l'han fet plegades. S'han col·locat en línia i han format, amb les mans, el triangle negre invertit, símbol d'orgull i solidaritat per a feministes i lesbianes. Un gest que ha repetit força gent del públic, alçant els braços i aplaudint. Després s'ha reproduït una gravació que encara enaltia més els drets de la dona, amb cites de diverses persones -fins i tot de princeses Disney- per posar de manifest el seu posicionament davant d'una societat que, encara, desgraciadament, arrossega la llosa del masclisme.

La festa ha començat de seguida, amb una energia trepidant que transmetia, sobretot, la cantant Gemma Polo, que constantment interactuava amb el públic per explicar la temàtica de la següent cançó o simplement per animar la gent a ballar i a no estar-se asseguda a la cadira.

El cert és, però, que cada cançó del repertori que han ofert les tarragonines tenia una lletra que venia de gust escoltar. Una lletra amb substància, que moltes vegades era una història la qual no volies perdre el fil. Un exemple n'és la peça "Brúixes", que narra l'aventura de dues noies, valentes, que són cremades injustament per la Inquisició. De les seves cendres, però, en reneixen dues més, que seguiran el seu camí per esdevenir dones lliures.

"La Reina Mora" també ha fet vibrar de valent el públic, que ha estat pendent de totes i cada una de les paraules melòdiques que anava pronunciant la cantant que, amb passió i una gran expressió explicava, a través de la música, la llegenda de la Reina Mora, del Priorat, que va decidir treure's la vida llançant-se al buit per no haver de morir a mans dels homes. 

Un moment realment emotiu ha estat quan el sextet ha interpretat el poema de Joana Raspall, "Podries", que elles mateixes han musicat i que han aprofitat per dedicar a tots els refugiats que passen penúries per sobreviure "mentre aquí es construeixen murs i s'aixequen fronteres que no ens vénen d'enlloc", ha dit Polo, amb el so del violí de fons, interpretat deliciosament per Clàudia García-Albea.

El concert ha acabat amb gran part del públic dempeus, que ha ballat, ferventment, l'alegre "Una altra ronda", una cançó que és una crida a la gresca, a la varietat cultural i al carpe-diem.