La tradicionals figures humanes dels Falcons es barregen amb el teatre

Enric Montefusco & Buena Suerte han presentat "Tata Mala" a la Sala Petita del Kursaal

«Tata Mala» s'ha pogut veure a la sala petita del Kursaal
«Tata Mala» s'ha pogut veure a la sala petita del Kursaal | Àlex Gómez Ribera
09 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:56h
La col·laboració entre grups diferents i la seva unió per crear un sol espectacle és una de les principals característiques de la Fira Mediterrània. Un nou exemple d'aquest sistema de creació s'ha pogut veure dissabte amb l'espectacle Tata Mala, representat a la sala petita del Kursaal. L'espectacle ha unit el músic Enric Montefusco, ex líder de l'antiga banda Standstill; la companya de teatre-dansa Los Corderos; la ballarina Sonia Gómez, i el grup de figures humanes Els Falcons de Barcelona.

El guió de l'espectacle ha seguit la narració de la dramaturga Diana Bandini. En ell s'hi relata una història familiar, emotiva i trista però què, al mateix temps, es barreja amb alguns tocs d'humor que fan diferents referències a la cultura popular. El muntatge va escenificant la història amb diversos actors que fan de narradors o que narren els fets duent a terme diverses accions.

Una ajuda fonamental per explicar el relat han estat les intervencions dels Falcons de Barcelona, un grup de cultura popular que segueix la tradició de fer figures humanes, semblants a les dels castellers però amb més varietat de formes. Aquesta pràctica, nascuda a primers del segle XX, té diferents grups a Catalunya però sobretot al Penedès, on ha esdevingut una tradició força estesa.

Una curiosa barreja de cultura popular i teatre que dóna un nou sentit a la tradició dels Falcons. Els diferents elements juguen el seu rol escènic creant, entre tots plegats, una emotivitat especial potenciada per la música d'Enric Montefusco que, mica en mica, va fent créixer la intensitat dramàtica de la historia.

Tata Mala és una coproducció de la Fira Mediterrània i el Teatre Grec. Es va representar el juliol en el festival barceloní i és un dels projectes destacats de la fira d'aquest any.