Els acordions de Kepa Junkera i Chango Spasiuk es fusionen en un espectacle únic

"Mar de Fuelles" ha servit per inaugurar oficialment la 19a edició de la Fira Mediterrània de Manresa

Kepa Junkera i Chango Spasiuk, acompanyats pel guitarrista i percussionista Marcos Villalba
Kepa Junkera i Chango Spasiuk, acompanyats pel guitarrista i percussionista Marcos Villalba | Mar Martí
Mar Martí/ACN
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 23:44h
Els mestres de l'acordió Kepa Junkera i Chango Spasiuk han estrenat aquest dijous a la Fira Mediterrània el seu primer projecte conjunt, Mar de Fuelles. Manresa ha donat l'oportunitat a aquests dos artistes, l'un basc i l'altre argentí, d'unir els seus dos mons en un projecte "únic", que s'ha gestat en una masia de Castelltallat, al Bages. La proposta fusiona dues tradicions amb una forta personalitat: la trikitixa del País Basc i el chamamé d'Argentina. Segons ha afirmat Spasiuk en una entrevista recent amb l'ACN, "junts tot flueix a molta velocitat, molta intensitat i amb molt vertigen". Mar de Fuelles és un dels tres espectacles, juntament amb Cadàver Exquisit [crònica] i Vertical Dance [crònica] que han servit per inaugurar oficialment la 19a edició de la Fira Mediterrània de Manresa.

La sala gran del Kursaal s'ha omplert a vessar aquest dijous al vespre per veure en primícia l'estrena mundial del projecte Mar de Fuelles, una proposta que uneix els dos millors acordionistes del moment, Kepa Junkera i Chango Spasiuk. Els dos artistes no s'havien trobat mai abans dalt d'un escenari i, segons asseguren ells mateixos, el resultat és una fusió "única". L'espectacle uneix la trikitixa basca –un petit acordió diatònic de botons- i el chamamé –un ritme tradicional de l'Argentina-. 

Amb Mar de Fuelles, Junkera i Spasiuk volen representar "la terra humida, la terra trepitjada i la terra humil que s'obre al món" i conviden els espectadors a un espai de trobada entre cultures. Els dos artistes pugen a l'escenari acompanyats del percussionista de Spasiuk, Marcos Villalba, i diversos instruments que Junkera porta amb ell. 

Els acordionistes estan especialment agraïts a la Fira Mediterrània de Manresa per haver propiciat l'encontre entre els dos músics. Fa temps que sabien que algun dia treballarien junts i, per això, agraeixen a la Mediterrània haver-ho propiciat. "Ens han permès fer realitat la trobada, ens han donat totes les eines per construir el projecte i ens han brindat l'oportunitat", explicava Junkera. 

Aquest és un dels tres espectacles inaugurals, tots ells estrenes absolutes i coproduïts per la Fira Mediterrània de Manresa. La triple proposta vol subratllar les facetes essencials de la fira: la tradició, la innovació, i la participació.