Una avaria en el col·lector de salmorres de Sallent provoca un vessament al riu

La incidència ha provocat un "lleuger increment de la salinitat de l'aigua al torrent de Soldevila" segons ha informat l'ACA | L'avaria ja està reparada

Imatge d'arxiu del torrent de Soldevila a Sallent, on ha anat a parar el vessament
Imatge d'arxiu del torrent de Soldevila a Sallent, on ha anat a parar el vessament | Ruben Labreda/UVic-UCC
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:32h
Una fuita en una de les tres bombes soterrades que transporten salmorra provinent de la mina cap a la bassa de regulació de Sallent ha provocat un vessament al riu Llobregat d'aigua fortament potàssica. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha rebut l'avís sobre les 11 del matí d'aquest dijous, tot i que un particular ja havia avisat la Policia Local de Sallent mitja hora abans.

Segons l'ACA, la fuita no s'ha degut a un trencament, sinó a l'avaria d'aquesta bomba, situada a la planta de laca que hi ha a l'altra banda de la mina. L'inspector desplaçat al col·lector ha pogut comprovar la fuita a la bomba que transporta la salmorra cap a la bassa de regulació de Sallent. L'avaria s'ha reparat i l'ACA ha fet control de la qualitat de l'aigua al torrent més proper, el de Soldevila, on s'ha constatat un "lleuger increment de la salinitat de l'aigua, que ha tornat als paràmetres habituals quan l'aigua ha arribat al riu Llobregat". Segons la mateixa inspecció "no s'ha constatat cap afectació sobre la vida piscícola".

Degut a que quan l'inspector ha arribat al vessament quan ja estava reparat, l'ACA no ha pogut quantificar quants metres cúbics d'aigua salada han anat a parar al riu, tot i que valoren "que no poden haver sigut gaires degut a que s'ha actuat amb celeritat". Malgrat tot, un testimoni assegura que ja va veure la fuita dimecres al vespre.