Manresa acollirà dissabte l'exposició solidària «Refugiats desemparats»

Tindrà lloc a la joieria Crisjoies a dos quarts de vuit del vespre i comptarà amb la presència de Mar Canet, impulsora d'una campanya de recollida de material pels refugiats

06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:21h
Aquest dissabte 8 d'octubre la joieria manresana Crisjoies (carrer Piques, 17) viurà una vetllada solidària, a partir de dos quarts de vuit del vespre, amb l'exposició "Refugiats desemparats". Es tracta d'una iniciativa que va tenir la joiera i dissenyadora barcelonina Sílvia Serra, de crear peces d'orfebreria inspirades i pensades des de l'empatia del dolor que passen els refugiats.

Una exposició que també vol donar a conèixer la joieria no només com a objecte decoratiu, sinó també com una eina artística i reivindicativa, en la qual, darrere de cada composició hi ha una persona compromesa amb el dia a dia i el món actual, amb emocions i opinió. 

Però la presentació d'aquesta exposició -en la qual l'artista que l'ha creat parlarà de cada una de les peces- només serà l'inici d'una vesprada on la crisi dels refugiats i l'empatia humana prendran un gran protagonisme. I ho faran de la mà de la manresana Mar Canet, que el passat mes de setembre va viatjar fins el camp de refugiats de Kara Tepé (Lesbos) per participar en un projecte engendrat pel seu cosí, Albert Llussà, i uns quants voluntaris més, consistent en organitzar un festival de futbol no competitiu a l'illa i pensat per a tots els refugiats que hi volguessin participar.

La feina de Canet va ser la de fer una crida des de Manresa perquè totes les persones que tinguessin bambes de futbol, les hi fessin arribar perquè ella les duria cap a Kara Tepé. Amb menys d'una setmana, un total de 250 persones del Bages i el Moianès van donar sabatilles de futbol noves o com noves. Canet va començar, així, el seu viatge cap a l'illa grega. Un viatge que la va apropar a la realitat que viuen els milers de refugiats i que va provocar que no volgués abandonar el projecte de seguir portant coses de primera necessitat a Lesbos per als camps de refugiats que hi ha.

És per això que durant la vetllada d'aquest dissabte a la tarda, Canet explicarà les bases d'aquesta campanya que tot just comença a emprendre i que la portarà a enviar tot el material que empreses i botigues de les comarques de la Catalunya central estiguin disposades a donar per la causa. De moment, no s'acceptaran donacions materials de persones a títol personal. El que Mar Canet ha manifestat que més falta fa als camps de refugiats -després d'haver parlat amb el director del magatzem central de Lesbos, que és qui distribueix tot el material als diferents camps- són: sabates d'home del 40 al 45; pantalons d'home; roba interior infantil i també d'home i de dona; xancles, crocs i basquets i estris d'higiene (raspalls de dents, pintes...). Així doncs, totes les empreses o botigues que vulguin posar el seu gra de sorra per la causa es poden posar en contacte amb la impulsora del projecte trucant al 617 528 917.

Pel que fa a l'exposició de Sílvia Serra, una part dels diners de les joies de l'exposició que es venguin, aniran destinats a la campanya de Canet.