Els Tirallongues no poden amb el 4 de 8 en el Concurs de Castells

La colla manresana, però, sí que han pogut descarregar el 2 de 7, que aquest any no havien pogut completar

La torre de 7 que han descarregat els Tirallongues de Manresa aquest dissabte
La torre de 7 que han descarregat els Tirallongues de Manresa aquest dissabte | Júlia Abelló
Redacció
02 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 23:17h
Els Tirallongues de Manresa no han pogut amb el seu objectiu per al concurs de Castells. Els manresans han hagut de desmuntar fins a dues vegades el 4 de 8, un castell que van carregar el passat mes d'agost i que no han aconseguit descarregar mai. Els Tirallongues, però, sí que han pogut descarregar el 2 de 7, que aquest any no havien pogut completar. Els problemes amb la canalla que han provocat que el 4 de 8 no arribés a bon port també han fet que els del Bages desmuntessin un primer intent de 5 de 7 amb pilar, que sí que han pogut completar, en solitari, a l'última ronda. Dins de la classificació final, els Tirallongues han quedat a la vintena posició del concurs de dissabte, i a la 37a de les 45 colles que han participat en les tres jornades del Concurs de Castells.

La jornada del dissabte del Concurs ha resultat una diada apassionant per a la majoria de colles que hi participaven. Moltes de les agrupacions han assolit les seves millors diades, de l'any o de la seva història, amb diverses estrenes. Els Xicots de Vilafranca han resultat vencedors tot i ensopegar amb els seus dos màxims castells, però la gran sorpresa han estat els xinesos Xiquets de Hangzhou, que han estrenat els castells de nou i el 2 de 8. També han fet un gran paper els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat, a la tercera i quarta, que han fet les seves millors actuacions amb un programa idèntic: 2 de 8 amb folre, 5 de 8 i 7 de 8.

El Concurs de dissabte també ha sigut una bona diada per la majoria de colles que hi han participat. Mitja dotzena d'agrupacions han fet la seva millor diada a la Tarraco Arena Plaça, i s'hi han estrenat uns quants castells, com el 4 de 8 descarregat dels Al·lots de Llevant o el que han carregat, al primer intent, els Castellers de Berga. També ha servit per portar els castells un altre cop a plaça després de molt de temps, com el 2 de 8 amb folre dels Castellers de Terrassa, que no es veia des del 2012, o el 4 de 8 de la Jove de Sitges, que no s'havia vist mai lluny de casa seva.

Els Castellers de Vilafranca, que han descarregat dos castells de deu i han carregat el 2 de 8 sense folre, s'han acabat emportant la victòria en la jornada de diumenge, tot i que la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha lluitat fins a l'últim sospir. La Colla Jove Xiquets de Tarragona s'ha colat, amb tres castells de gamma extra, entre els verds i els rosats.

Colla a Colla

Els Xicots de Vilafranca han acabat l'edició de dissabte del Concurs en la primera posició. Tot i això, el regust de boca dels vilafranquins és agredolç, perquè només han pogut descarregar el 2 de 8 amb folre. El 3 de 9 amb folre que han fet a la segona ronda ha caigut poc després de l'aleta, i el 5 de 8 de la tercera ha començat bé, però ha acabat caient també.

Els Xiquets de Hangzhou han resultat la gran sorpresa del Concurs de dissabte. La colla xinesa ha sorprès tothom descarregant un 3 de 9 amb folre molt apamat a la primera ronda, abans de descarregar el 2 de 8 amb folre. A la tercera, però, les coses s'han torçat pels de Hangzhou i problemes amb la canalla han fet que el castell s'allargués massa i ha acabat caient. Els xinesos s'han aixecat amb un 4 de 8 sense dificultats.

Una de les colles més felices aquest dissabte són els Marrecs de Salt. Els gironins han fet la millor actuació de la seva història descarregant el 5 de 8, el 2 de 8 amb folre, que encara no havien completat enguany, i el primer 7 de 8 descarregat de la seva història.

Un panorama idèntic al dels Castellers de Sant Cugat, que, tot i haver desmuntat el 5 de 8, han completat també la millor actuació de la seva història. Els gausacs han començat amb el primer 2 de 8 amb folre de l'any, han descarregat el segon 5 de 8 de la seva història al segon intent i encara els han quedat forces per estrenar el 7 de 8, que tot i que han hagut de treballar, han aconseguit completar-lo.

Els Moixiganguers d'Igualada també surten contents de la TAP igualant la millor actuació de la seva història, que precisament havien fet al concurs del 2014. Els anoiencs han començat amb el 2 de 8 amb folre i han continuat amb el cinquè 4 de 8 de l'any i el tercer 3 de 8, per igualar així la seva millor diada.

Pels Castellers de Terrassa, el regust és agredolç. Els blauturquesa han portat a Tarragona el 9 de 7 i el quart 4 de 8 de l'any. El gran objectiu, el 2 de 8 amb folre, els ha quedat a mitges. El castell ha pujat molt bé, però s'ha anat tancant amb la canalla dalt, i s'ha trencat poc després de l'aleta. Tot i això, els terrassencs recuperen una torre que no carregaven des del concurs del 2014.

Jornada positiva per als Sagals d'Osona, que han fet la millor diada de la temporada. Els de Vic han descarregat la clàssica de nou, amb el 3 de 8 com a castell de sortida, el 2 de 7 i el primer 4 de 8 de la temporada com a cirereta.

Tot i que algunes baixes han impedit que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau portessin a plaça el pilar de 7, els de la camisa verda han assolit l'objectiu principal: la clàssica de vuit. Els tarragonins han començat pel 2 de 7, per continuar amb el 3 de 8 i amb un 4 de 8 que han pujat al segon peu.

Els Bordegassos de Vilanova, per la seva banda, han complert a mitges amb l'objectiu que es marcaven: els dos castells bàsics de vuit i, potser, la torre de 8. Els vilanovins han pogut descarregar el segon 4 de 8 de l'any, però només han pogut carregar el 3 de 8, que enguany encara no havien fet. Els groc terrossos han optat, a la tercera ronda, per la torre de 7.

Els Castellers d'Esplugues han tornat a fer, dues setmanes després, la seva màxima actuació. Els del Baix Llobregat han començat amb un apamat 4 de 8, per continuar amb el segon 2 de 7 de l'any i amb un 3 de 7 per sota que tenen perfectament dominat. Aquesta tripleta de castells, que només havien fet a la seva població, és el seu sostre.

La jornada d'aquest dissabte ha estat especialment històrica per als Al·lots de Llevant. Els de la camisa verda han començat amb la que, fins avui, era la seva màxima diada de l'any: el 2 de 7, el 5 de 7 i el 4 de 7 amb pilar. Després de descarregar-ho tot, i com s'havia rumorejat, els manacorins s'han animat a provar el 4 de 8. El castell dels de la camisa verda ha estat treballat, però la colla balear l'ha pogut controlar i se l'han anotat per primera vegada en la seva història; només l'havien pogut carregar un cop, el 2009.

Els Al·lots de Llevant han estrenat el 4 de 8 al Concurs de Castells 2016 Foto: Joaquim Albalate

Els Castellers de Lleida han repetit a la Tarraco Arena Plaça la millor diada del curs. Els de ponent han començat amb el setè 2 de 7 de la seva temporada, per continuar amb un 4 de 8 que han completat al segon intent, i el 5 de 7.

Per la seva banda, els Castellers de la Sagrada Família han descarregat el catorzè, que es diu aviat, 3 de 7 per sota per començar. Els de la camisa verda han continuat amb el quart 4 de 8 de la seva història, i han acabat amb un 5 de 7 que tenen més que dominat.

Els Xics de Granollers han començat amb una ensopegada amb el 2 de 8 amb folre, que els ha quedat en intent. Els vallesans s'han aixecat amb el 5 de 7 i el 7 de 7, abans d'acabar amb un castell de vuit: el 4 de 8, que ja havien fet cinc cops, i que han pogut descarregar.

Els Castellers del Poble Sec han pogut descarregar, avui sí, el 2 de 7 que els va caure per la Mercè. Els de la camisa blau cel l'han acompanyat amb el 7 de 7 i amb el 5 de 7, dos castells que ja tenen perfectament dominats aquesta temporada, i aparquen l'assalt als castells de vuit per més endavant.

Pels Castellers de Berga també ha estat un dia històric. Els bergadans han començat amb un 7 de 7 que ja tenen controlat abans d'atacar el primer intent de castell de vuit de la seva història. Els de la camisa blava han pujat el carro gros nerviós, i s'ha trencat a la sortida de la canalla. Els bergadans han completat la tripleta de castells amb el 5 de 7.

La Colla Jove Castellers de Sitges ha començat amb el  5 de 7 descarregat abans d'atacar l'objectiu principal, el 4 de 8, que ha pujat bé però que ha perdut les mides als pisos superiors a l'entrada de la canalla i s'ha trencat després de l'aleta. El 7 de 7 ha estat el tercer castell dels de la camisa de color vi, després d'una ronda de descans, tot i que una relliscada de la canalla ha fet que el castell caigués quan sortien els dosos.

La Colla Jove de Barcelona ha segellat la seva primera participació al Concurs amb tres castells que ja tenien assolits. El 7 de 7 amb pilar, el 5 de 7 amb pilar i el 5 de 7 han estat les tres construccions que els barcelonins han completat sense gaire problemes.

Els Xiquets del Serrallo, per la seva banda, es plantejaven un possible salt a la gamma de vuit. Els del barri marítim han sortit de 5 de 7, i a la segona ronda han atacat el pilar de 6. El pilar ha pujat bé, però amb l'enxaneta remuntant ha començat a patir, i quan estava arribant a darrere el dos s'ha acabat trencant. Després de la caiguda, els de la camisa blau marí han descarregat els dos castells bàsics de set amb el pilar: el 3 de 7 amb pilar i el 4 de 7 amb pilar.

Per últim, els Tirallongues de Manresa no han tingut un bon dia. Els de la camisa a ratlles han començat amb el 2 de 7, que aquest any encara no havien descarregat, i han atacat el 4 de 8 amb folre, que només han carregat dos cops a la seva història. Problemes amb la canalla han fet que els dos intents acabessin desmuntats, igual que ho ha fet el primer intent de 5 de 7 amb pilar. Els manresans, finalment, han pogut descarregar, a l'última ronda i en solitari, el 5 de 7 amb pilar, per tancar la jornada de dissabte del concurs.

La Diada: Jornada de dissabte del Concurs de Castells 2016

Dissabte 1 d'octubre del 2016. Tarraco Arena Plaça, Tarragona

Xicots de Vilafranca: 2de8f, 3de9f(c), 5de8(c)
Xiquets de Hangzhou: 3de9f, 2de8f, i4de9f, 4de8
Marrecs de Salt: 5de8, 2de8f, 7de8
Moixiganguers d'Igualada: 2de8f, 4de8, 3de8
Castellers de Terrassa: 9de7, 4de8, 2de8f(c)
Sagals d'Osona: 3de8, 2de7, 4de8
Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de8, 4de8
Bordegassos de Vilanova: 4de8, 3de8(c), 2de7
Castellers d'Esplugues: 4de8, 2de7, 3de7ps
Al·lots de Llevant: 5de7, 2de7, 4de7p, 4de8
Castellers de Lleida: 2de7, id4de8, 4de8, 5de7
Castellers de la Sagrada Família: 3de7ps, 4de8, 5de7
Xics de Granollers: i2de8f, 5de7, 7de7, 4de8
Castellers del Poble Sec: 2de7, 7de7, 5de7
Castellers de Berga: 7de7, 4de8(c), 5de7
Colla Jove de Castellers de Sitges: 5de7, 4de8(c), 7de7(c)
Colla Castellera Jove de Barcelona: 7de7p, 5de7p, 5de7
Xiquets del Serrallo: 5de7, iP6, 3de7p, 4de7p
Tirallongues de Manresa: 2de7, id4de8, id4de8, id5de7p, 5de7p