El barri de Salipota de Súria en un llibre i un audiovisual

L’Ajuntament de Súria i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) en van presentar ahir, dimecres, a Salipota el projecte.

Redacció
18 de juny del 2009
L’Ajuntament de Súria i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) van presentar ahir, dimecres, a Salipota el projecte d’elaboració d’un llibre i un audiovisual sobre la història d’aquest barri surienc, iniciativa que tindrà una participació molt estreta de l’associació de veïns. El llibre, que anirà acompanyat d’un DVD sobre la història de Salipota, sortirà a la llum el maig de l’any vinent, coincidint amb la festa del barri.

El llibre formarà part de la col·lecció ‘Remodelacions Urbanes’, promoguda per Incasòl amb l’objectiu de deixar testimoni dels canvis registrats als barris catalans remodelats per la Generalitat, a partir de la memòria de les persones que hi han viscut.

La presentació del projecte va tenir lloc al local social de Salipota, en un acte adreçat als veïns i veïnes del barri. L’alcalde de Súria, Antoni Julián, va parlar de Salipota com “un barri emblemàtic” per la seva història i per la capacitat d’integració de la seva gent en el conjunt de la vila. També va recordar que l’associació de veïns de Salipota va ser la primera de Súria, ja que va ser creada de forma clandestina durant la dictadura.

L’alcalde surienc va demanar als veïns i veïnes de Salipota que col·laborin en l’elaboració del llibre mitjançant l’aportació dels seus testimonis, fotografies i altres documents d’interès sobre la història del barri. Segons Antoni Julián, “és important que cadascú expliqui les seves vivències” per tal que el llibre i el DVD reflexin els profunds canvis viscuts pel barri a partir del testimoni dels seus protagonistes.

El director de comunicació i relacions externes d’Incasòl, David Companyon, va manifestar que un dels objectius de la iniciativa és destacar l’important paper que han tingut les persones de barris com Salipota en la història de Catalunya. Companyon va remarcar que “volem fer un llibre en què els protagonistes siguin les persones”, basat en “un projecte viu, i no tancat”.

Durant l’acte, els representants de l’associació de veïns també van fer una crida a la participació del veïnat en el projecte. Fins a finals de setembre, el local de l’entitat romandrà obert en el següent horari per atendre les persones que aportin fotografies i documents: dilluns, de 12.00 a 13.00 h., i dimarts i dijous, de 16.00 a 17.00 h.

El llibre sobre Salipota serà el tercer de la col·lecció ‘Remodelacions Urbanes’, després d’un primer volum dedicat al barri de les Vivendes del Governador (Barcelona), ja publicat, i un altre sobre el barri de Via Trajana (Barcelona), que es troba en fase d’elaboració.

Aquest projecte de recuperació de la història de Salipota tindrà un pressupost aproximat de 60.000 euros. L’empresa pública Adigsa i la constructora Isolux col·laboraran en la publicació del llibre. En la producció i elaboració de l’audiovisual sobre la història del barri participarà la televisió manresana Canal Taronja, del grup Taelus.
Arxivat a