Puigdemont: «Referèndum o referèndum»

El president de la Generalitat encarrega a Junqueras i Romeva que gestionin l'arquitectura de la votació, programada per a la segona quinzena de setembre | Recalca que no ha de ser Catalunya qui doni per descartada la via de la consulta pactada | Puigdemont reclama posar fi a la "dosi d'excepcionalitats" viscudes durant la legislatura i avisa la CUP que si no es compromet a aprovar els pressupostos convocarà eleccions

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança
Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Oriol March
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:43h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha certificat el seu compromís amb la convocatòria d'un referèndum vinculant per completar el procés sobiranista. Aquest ha estat el missatge central del seu discurs en la primera jornada del debat de la qüestió de confiança, tancada amb els aplaudiments dels diputats de Junts pel Sí (als escons de la CUP la reacció ha estat més tèbia). "La resolució de la demanda catalana es farà d'aquesta manera: o referèndum o referèndum", ha expressat Puigdemont. Ho ha repetit dues vegades, d'una forma clara i concisa. També ha concretat la data de la consulta a la ciutadania: la segona quinzena del mes de setembre. 

El Govern assumirà de forma immediata l'encàrrec plantejat pel president, sempre que Puigdemont superi la qüestió de confiança. De fet, en la seva intervenció, ha detallat que serà el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, qui tindrà la màxima responsabilitat en el disseny de l'arquitectura del referèndum mentre que el conseller Raül Romeva s'encarregarà dels treballs per gestionar la participació en la consulta. "Amb això culminarem la legislatura", ha reblat. 

"No hem de ser nosaltres qui decidim descartar-lo [el referèndum pactat]"

Puigdemont ha arrencat la qüestió de confiança destacant el component "excepcional" de la legislatura. Excepcional, ha dit, pel "mandat plebiscitari" del 27-S, per la investidura a última hora, pel fet que la CUP tombés els pressupostos i per la convocatòria d'aquest tràmit parlamentari inèdit. "Hem cobert amb escreix la dosi recomanable d'excepcionalitats", ha ressaltat el president de la Generalitat, que ha cridat a bastir una "cadena de confiances" amb els anticapitalistes fins a culminar la legislatura a través d'un referèndum vinculant per a l'última quinzena de setembre del 2017, moment en què el país estarà "preparat" per ser un Estat. Aquesta iniciativa la va avançar NacióDigital divendres passat. "O referèndum, o referèndum", ha ressaltat.

Quina és la validació idònia del procés? "El mecanisme més clar és un referèndum acordat amb l'Estat. Tots sabem que tantes vegades que l'hem demanat, tantes vegades ens l'han negat. Però no s'ha de descartar. Vinc a dir que no hem de ser nosaltres qui decidim descartar-lo", ha considerat el president cap al final de la seva intervenció, on ha aprofitat per carregar contra els partits espanyols per no voler parlar amb els independentistes i "trobar un camí de solució". Ha estat especialment dur amb el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i el seu missatge amenaçador amb l'independentisme.

En un discurs clarament compromès amb la independència -"Aquest és és meu compromís, perquè ningú no en tingui cap dubte", ha expressat al Parlament-, Puigdemont ha detallat que l'estat propi és "un horitzó factible, necessari i irreversible". "És el resultat d'una voluntat popular que no fa marxa enrere", ha subratllat, al mateix temps que ha indicat que l'oferta de referèndum pactat "no caduca".

"Els fonaments del procés es mantenen intactes. A finals de juliol aprovarem les lleis i convocarem els ciutadans a les urnes perquè permetin la declaració de la independència. Encarregaré al vicepresident Oriol Junqueras que endegui l'arquitectura d'un referèndum a través del qual es retorni a Catalunya la seva sobirania", ha destacat. Raül Romeva s'encarregarà de la participació en aquest referèndum.
 

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança Foto: Adrià Costa


Estructures d'estat

Puigdemont ha confiat que la unitat popular "no farà marxa enrere", i ha assenyalat que cal "pragmatisme", "política" i "democràcia" per "assolir l'horitzó" de convertir Catalunya en un estat. El president ha assenyalat tres prioritats: bastir les estructures necessàries per garantir l'èxit de la independència, preparar les lleis de desconnexió i tenir un mecanisme democràtic per validar el procés a les urnes.

"A finals de juny del 2017 tindrem a punt les estructures necessàries per actuar com un estat dins la Unió Europea. Estarem preparats per fer-ho de manera ordenada, sense salts al buit i amb garanties sobre la viabilitat econòmica del nou estat", ha ressaltat el president, que ha apuntat que el país estarà "preparat" per "desconnectar d'Espanya amb garanties".

Puigdemont ha insistit que s'està treballant en totes les lleis necessàries per tal que l'estat català pugui assumir les "noves funcions" pròpies, com ara la seguretat, les telecomunicacions, la justícia, el reconeixement internacional, la diplomàcia, les estratègies sobre tractats als quals caldria adherir-se, la protecció social, l'energia, les infraestructures, els centres de recerca, la pesca o les assegurancces agràries. "Els ciutadans tindran a disposició tota la informació sobre les estructures d'estat", ha afirmat el president per referir-se al moment en el qual els ciutadans hagin de validar el procés de desconnexió. 

Missatge a la CUP per validar els pressupostos

Puigdemont ha detallat que els nou mesos de legislatura han estat plens de turbulències. "D'excepcionalitat a excepcionalitat fins a la normalitat final", ha apuntat el president. "Avui els proposo que encetem una cadena de confiances, que no s'acabi demà i que continuï fins que Catalunya esdevingui un estat independent de ple dret", ha reblat. Puigdemont ha exposat que es compromet "a treballar amb una complicitat i una coordinació major" amb els grups que li atorguin la confiança.

Després de detallar les mesures que no s'han pogut aplicar pel fet d'haver de prorrogar els pressupostos -des de l'increment dels recursos per atendre la pobresa o la llei de la dependència fins a l'augment dels usuaris de la renda mínima d'inserció-, el president ha advertit la CUP que un sí a la qüestió de confiança ha d'anar acompanyat de la validació del nou projecte de pressupostos. El seu missatge ha estat clar i contundent: "O s'aproven pressupostos o faré ús per convocar eleccions". La sentència de Puigdemont ha generat remor de fons a la cambra.  

Reunió del grup parlamentari

Abans de començar el debat, el president ha reunit el grup parlamentari per informar els diputats de Junts pel Sí de l'actualització del full de rut, i també s'ha trobat amb el seu predecessor, Artur Mas. Al llarg de les últimes setmanes, en les cites setmanals de la cúpula de la coalició hi ha hagut "debat intens", segons diverses fonts coneixedores del contingut, sobre la idoneïtat d'apostar pel referèndum. Puigdemont els ha anunciat la voluntat de convocar una consulta vinculant per culminar el procés la tardor del 2017.

L'última trobada de la direcció de Junts pel Sí es va produir dilluns a la tarda, i va ser més plàcida que les anteriors,durant les quals Germà Bel, independent, va posicionar-se clarament en contra del referèndum unilateral. La reunió del Govern d'ahir va ser "curta i plàcida", segons les fonts consultades per NacióDigital.

"N'hi ha que voldran aprofitar l'oportunitat perquè s'aturi la legislatura i anem a unes eleccions, o per enviar a la paperera de la història un procés que ha tornat a demostrar la seva capacitat de mobilització. No m'espanta cap escenari", ha apuntat Puigdemont, que ha volgut "restar dramatisme" al fet que demà no superi la qüestió de confiança. "Però si la majoria del Parlament em renova la confiança, demano que sigui respectat per part d'aquells que haurien preferit una altra decisió", ha afegit posteriorment.
 

Discurs de Carles Puigdemont al debat de la qüestió de confiança by naciodigital on Scribd



Calendari atapeït

La qüestió de confiança es tancarà demà amb la votació sobre la continuïtat de Puigdemont. La setmana vinent també serà decisiva: dimecres arrenca el debat de política general, que haurà de concretar encara més el full de ruta a través de les resolucions que s'aprovaran en relació al mecanisme per validar el procés a les urnes.

Després del debat de política general arrencarà oficialment la negociació amb la CUP pels pressupostos, que són una de les peces claus de la legislatura. Els anticapitalistes esperen un gest de Puigdemont per desencallar la situació.