Cent seixanta professionals, en la Jornada de l'Alzheimer del Bages

Aquest dijous, l'Hospital de Sant Andreu acull la dotzena edició de la Jornada

Redacció
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:03h
Cent seixanta professionals participaran en la Jornada del Dia Mundial de l'Alzheimer que se celebrarà aquest dijous a la sala gòtica de l'Hospital de Sant Andreu de Manresa amb presència de destacats especialistes en l'abordatge d'aquesta malaltia que té un impacte social molt important. Es presentaran recursos per a l'atenció de persones amb demència avançada, com l'aplicació del mètode Montessori, conegut pels bons resultats obtinguts en l'àmbit de l'educació infantil i ara geriàtric, o l'ús del Demential Care Mapping (DCM), un mètode que permet fer seguiment acurat dels malalts.

La presentació serà a les 9 del matí i anirà a càrrec de Manel Valls, Director General de la Fundació Sociosanitària de Manresa; M. Rosa Riera, Presidenta de l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès i Marta Chandre, Gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.

Aquesta és la dotzena edició d'aquesta Jornada que anualment organitzen la Fundació Sociosanitària del Manresa, la Regió Sanitària de la Catalunya Central del CatSalut i l'Associació de Familiars d'Alzheimer del Bages, Berguedà i Solsonès.

El programa de la Jornada

A 2/4 de 10 del matí hi haurà la primera de les dues taules rodones, que se centrarà sobre l'abordatge de les demències en situacions extremes. Intervindrà el Dr. Joan Catena, de la Unitat ambulatòria de Demències del Bages, que parlarà sobre “Demències de progressió ràpida”. Tot seguit la Dra. Laura Plans, psiquiatra de la Fundació Althaia aprofundirà sobre “Retard mental i demència” i Elisabet Hernández, coordinadora de treball social de l'Hospital de Sant Andreu, farà la seva exposició sobre “Atenció social en el diagnòstic i evolució de les demències de progressió ràpida i en casos de retard mental”. Moderarà Maria Teresa Campanera, directora del sector sanitari del Solsonès, Bages i Berguedà del CatSalut. A 2/4 d'11, abans de la pausa, la directora de l'Hospital de Sant Andreu Sílvia Graell, presentarà el concurs de pòsters Treballant amb l'Alzheimer.

La segona taula rodona serà la dedicada als recursos per a persones de demència avançada. La Dra. Cristina Buiza, neuropsicòloga de Matia Fundazioa de Sant Sebastià, parlarà sobre “El mètode Montessori: un manual d'activitats o una filosofia de intervenció en persones amb demència avançada?”. El segon convidat d'aquest bloc que moderarà Montserrat Perramon de l'AFA Bages, Berguedà i Solsonès, serà Josep Vila, psicòleg, geròntoleg i terapeuta familiar d'Alzheimer Catalunya i Bradford University, explicarà En què ajuda l'ús del DCM (Demential Care Mapping)?

L'acte final serà a 2/4 d'1 de la tarda amb la intervenció de Paloma Amil, que donarà a conèixer les característiques del programa Cuidador Expert Catalunya que, al territori, s'ha aplicat amb bons resultats a l'Hospital de Sant Andreu.

Entre les 3 i les 5 de la tarda s'han programat tres tallers: mètode Montsessori, amb la Dra. Cristina Buiza; Arteràpia, amb Anna Mena i Com ens cuidem per poder cuidar, amb Sònia Miquel.

La jornada es podrà seguir també a través de twitter amb l'etiqueta #alzheimerbages.