Dijous es presentaran els resultats del Programa Fifty-Fifty

El programa té per objectiu la prevenció de les malalties cardiovasculars

Redacció
27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:22h
Aquest dijous a les 6 de la tarda, representants de l'Ajuntament de Manresa, de l'AECOSAN, i de la Fundació SHE presentaran a la Fundació Universitària del Bages (FUB) els resultats del Programa Fifty-Fifty en el marc dels actes la 6a edició de la Setmana del cor a Manresa.

La sessió, que està oberta a tothom, hi assistiran les persones participants en el programa de Manresa i els col·laboradors.

El Programa Fifty-Fifty té per objectiu capacitar la població adulta d'entre 25 i 50 anys en l'adquisició d'hàbits de vida saludables i en l'autocontrol dels principals factors de risc cardiovascular que es poden controlar: obesitat, tabaquisme, sedentarisme i hipertensió arterial mitjançant una formació específica i una dinàmica de grups “d'ajuda entre iguals”.

El suport entre iguals es basa en el recolzament mutu de persones que tenen condicions similars de salut. La finalitat de l'estudi científic del Programa Fifty-Fifty ha estat reduir els factores de risc dels participants i a més establir un “model de bones pràctiques” per tal que pugui implantar-se a d'altres municipis i en d'altres àmbits.

A l'estudi hi han participat 543 adults dels 7 municipis col·laboradors, dels quals 87 pertanyen a la ciutat de Manresa, i que com a mínim tenien un dels factors de risc.

Després d'avaluar els resultats s'ha demostrat que el Programa Fifty-Fifty aconsegueix reduir els factors de risc i millorar la salut cardiovascular dels participants. De les dades obtingudes es desprèn que el 67% de les persones del grup d'intervenció va millorar en algun dels 5 factors de risc cardiovascular, i quasi la meitat va reduir el consum de tabac.

El programa està coordinat, cofinançat i gestionat per l'Agencia Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i la Fundació Science-Health and Education (SHE), en el marc de l'Estratègia NAOS i de l'Observatori de la Nutrició i de l'Estudi de l'Obesitat que presideix el Dr. Fuster. A més, va comptar amb l'assessorament del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars. També ha col·laborat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Per executar l'estudi científic del Programa Fifty-Fifty en els diferents municipis ha estat imprescindible la col·laboració i compromís de les institucions locals que l'han gestionat i recolzat tant amb recursos personals com organitzatius i logístics, fet que ha permès reproduir el Programa Fifty-Fifty i la seva implantació en altres àmbits.