La Guia inicia la festa per reivindicar-se dempeus i sense desnonaments

Una cinquantena de persones han assistit aquest dissabte al matí a diverses activitats, un concert i un dinar popular | Les activitats continuen a la tarda i durant tot el diumenge

Raimon & Garfunkel i el piltrafilla en el concert que han ofert aquest dissabte a la Guia
Raimon & Garfunkel i el piltrafilla en el concert que han ofert aquest dissabte a la Guia | Pere Fontanals
Redacció
24 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:24h
Aquest dissabte ha començat la Festa Major reivindicativa del barri de la Guia amb activitats d'esport i per als infants, un concert de Raimon & Garfunkel i el piltrafilla, i un dinar popular que ha aplegat una cinquantena de persones al popular barri. La festa reivindica l'aturada de desnonaments en el barri i que no s'enderroqui tal i com preveu l'avanç del POUM.

La notícia que els farien fora de les seves llars els va arribar aquest agost de la mà de l'empresa ADIF, que és la propietària de tots els immobles que componen la barriada. Per altra banda, a més, el POUM de la capital de Bages preveu el seu enderrocament, tant per motius paisatgístics com per la llunyania a l'hora d'oferir serveis.

Lluny de voler abandonar La Guia, els veïns i veïnes del barri, juntament amb entitats de la ciutat, entre elles la PAHC, han organitzat aquesta festa major reivindicativa per deixar palès que el lloc on viuen està viu i lluitaran perquè així segueixi sent.

Encara aquest dissabte, a dos quarts de sis de la tarda, els veïns de la Balconada i els membres de la PAHC Bages oferiran la xerrada Lluites veïnals de Manresa. Després d'això, el duet Pariéndola interpretarà uns quants temes del seu repertori en un concert íntim i, finalment, a les nou del vespre, hi haurà un sopar amb un ball de Festa Major.

Diumenge l'activitat començarà amb un espectacle infantil a càrrec del grup d'animació Ai, carai!, que anirà seguit de la pintada d'un mural reivindicatiu i del Mercat d'intercanvi.

Les xerrades tornaran a prendre protagonisme a dos quarts d'una del migdia, moment en el qual es parlarà del conflicte que hi va haver al barri Gamonal de Brugos l'any 2014, fent un paral·lelisme amb La Guia. 

La clausura de la festa reivindicativa serà un concert acústic de John + Hip Hop.

La Guia

La Guia és un barri que va construïr la companyia ferroviària RENFE durant els anys 60 amb l'objectiu de donar allotjament als seus treballadors. Des de finals del 2006 la propietària dels habitatge és ADIF, l'empresa que va recollir l'herència patrimonial de RENFE.

Actualment es troba en un estat de deixadesa considerable i en gran part és perquè ADIF va deixar d'intervenir-hi i els pisos es van anar buidant. Un fet que els veïns del barri van denunciar, demanat que es posessin a lloguer. La precarietat de la situació laboral i d'habitatge va fer que algunes persones ocupessin immobles buits al barri.

Poc després, ADIF va posar algun pis a lloguer a preu normal. Actualment, als 58 pisos del barri hi ha tres perfils diferents d'inquilins: els que hi són des del principi amb una renda de lloguer vitalícia molt baixa, els nous llogaters amb una renda de mercat, i els que van ocupar els habitatges.