Breath, un projecte que utilitza els llots del subsòl bagenc per crear un vi diferent

Es tracta d'una iniciativa impulsada per ICL Iberia, Roqueta Origen i Eurecat-CTM

El projecte Breath pretén utilitzar els llots del subsòl bagenc per crear un vi diferent
El projecte Breath pretén utilitzar els llots del subsòl bagenc per crear un vi diferent | ICL Iberia
Redacció
21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:58h
Les empreses bagenques ICL Iberta, Roqueta Origen i Eurecat-CTM han unit esforços per posar en marxa Breath, un projecte de recerca que té com a objectiu estudiar la viabilitat i el valor afegit d'implementar els llots del subsòl de la comarca (extrets del procés de flotació de la planta d'ICL a Súria) com a esmena del sòl de cultiu de la vinya. Es tracta, doncs, d'una iniciativa que pretén unir els sectors de la vinya i la mineria amb la finalitat d'obtenir un producte amb un marcat caràcter diferenciador i amb una identitat pròpia, de manera que destaqui en l'escenari de competència i popularitat creixents del sector del vi al país. 

El projecte compta amb una durada d'entre 5 i 6 anys en una vinya experimental. Aquest mes de setembre es començaran a estudiar els primers fruits obtinguts de la vinya de mitja hectàrea plantada a la comarca del Bages, a Balsareny (Vilafruns), on s'hi han aplicat aquest tipus de llots que procedeixen del subsòl del Bages. 

Segons ha explicat l'enòleg de Roqueta Origen, Miquel Palau, "aquest projecte de col·laboració ens permet treballar i experimentar amb una varietat de raïm típica de la zona, el mandó, que s'havia extingit amb la fil·loxera, ampliant així el coneixement que tenim d'aquesta varietat". 

També s'ha restaurat una barraca de vinya i es rega amb aigua de pluja recollida de la recuperació paisatgística de l'antic dipòsit salí de Vilafruns, evidenciant la seva sostenibilitat i el tancament del cicle.

Quan s'extreu el mineral de la mina, primer se separa l'argila que es recull en forma de llots i a continuació es procedeix a separar la sal de la potassa pel sistema de flotació a la planta de tractament. Aquests llots presenten una gran riquesa mineral que els fa especialment interessants com a esmena del sòl de cultiu de la vinya, ja que mesclant-los amb sòl, poden donar lloc a un vi de característiques diferenciades. 

La responsable d'Innovació i Recerca d'ICL Iberia Súria&Sallent, Íngrid Picas, explica que "un primer pas va ser plantar ceps de la varietat merlot en aquest tipus de terra com a prova pilot en unes bótes de fusta a les instal·lacions d'ICL Iberia Súria&Sallent. Seguidament, es va plantar la varietat mandó, i el resultat va ser un raïm de grau alcohòlic, acidesa, polifenols i color molt favorables per les tendències actuals del mercat, on es valoren vins amables i elegants".

Per la seva banda, la responsable del projecte d'Eurecat-CTM, Irene Jubany, destaca que "es tracta d'un treball conjunt que té l'objectiu d'innovar i potenciar projectes d'economia circular al Bages. Estem fent el seguiment de la qualitat del sòl i el creixement dels ceps i de cara a la tardor del 2018 en farem la primera vinificació".