Sant Joan de Vilatorrada es reivindica amb la segona edició de la Fira Discat

El proper divendres 30 de setembre el municipi esdevindrà la capital catalana de la discapacitat amb una jornada per a professionals i de conscienciació

Redacció
20 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:53h
Trobada a la Fira Discat en una imatge d'arxiu
Trobada a la Fira Discat en una imatge d'arxiu | AjSJV
Sant Joan de Vilatorrada es reivindica com un municipi capaç d'impulsar projectes i fer-los realitat. L'Ajuntament ha presentat aquest migdia la segona edició de la Fira Discat, el certamen dedicat al sector de la discapacitat que reunirà una quarantena d'entitats i associacions d'arreu de Catalunya. Discat convertirà Sant Joan de Vilatorrada en la capital catalana de les discapacitats el proper 30 de setembre a Cal Gallifa amb il·lusions renovades i mantenint el seu poder de convocatòria després de l'èxit del debut fa dos anys.

Orgull per a Sant Joan

L'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, ha apuntat aquest migdia que "és un orgull comptar amb una fira que ens situa al mapa i que també ens compromet amb el pla d'accessibilitat per donar exemple". Ariso ha afegit que "som un municipi sensible que creu en una societat homogènia. Hem de fer que les persones amb discapacitat tinguin les coses fàcils i que es comprengui la seva realitat". La regidora de Benestar Social i Envelliment Actiu i Salut, Xus Segura, ha volgut agrair la participació "i la implicació de les entitats, les associacions i les empreses que participaran a la fira". El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha destacat que "la pedagogia que fa Discat és clau perquè infants i joves prenguin consciència que hi ha diferents realitats" i ha subratllat la implicació de l'Ajuntament per fer que Discat continuï essent un referent.

Llei d'accessibilitat i esport inclusiu

Les jornades adreçades als professionals giraran al voltant de la llei d'accessibilitat i l'esport inclusiu amb les inscripcions que es mantenen obertes. La conferència inaugural anirà a càrrec de l'escriptor Màrius Serra, que explicarà la seva experiència amb el seu fill a través del llibre Quiet. L'àmbit d'accessibilitat es debatrà a partir de la conferència Llei 13/2014 d'accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica en què s'exposaran les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l'àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Anirà a càrrec de l'arquitecta Maria Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes. Pel que fa al segon bloc, que girarà al voltant de l'esport inclusiu, es presentarà el programa Barcelona Esport Inclou. Aquesta iniciativa proposa que la pràctica de l'activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres, promovent l'esport inclusiu. Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l'Ajuntament de Barcelona, explicarà les línies bàsiques del projecte. Les jornades professionals es completaran amb una taula d'experiències amb exemples de superació personal que comptarà amb la col·laboració de les entitats Ampans, Federació ECOM, APSOCECAT i Fundació Privada Àuria.

Durant tot el matí es programaran tallers de conscienciació en els quals participaran els alumnes de primària i de secundària dels centres d'ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. Els alumnes de 4t i 5è de Primària de les tres escoles del municipi participaran a una gimcana que es completarà amb tallers pràctics. Uns 270 nens i nenes seguiran un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d'en Gerard, de l'autora Isabelle Carrier. La història recrea el dia a dia d'un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha de superar, etc. En paral·lel, podran aprendre el joc de bitlles catalanes i assistiran a una demostració de teràpia assistida amb gossos.

Alumnes de secundària

Els alumnes de Batxillerat de l'IES Quercus assistiran dimecres de la setmana vinent a la xerrada sobre la tasca que realitza la Federació ACELL (Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) amb un testimoni d'un esportista. El dia 30, coincidint amb la jornada central de Discat, els estudiants de 3r i 4t d'ESO de l'IES Quercus veuran el documental Vides diverses amb un col·loqui posterior. Finalment, els alumnes de 1r i 2n d'ESO del SINS Cardener assistiran a una xerrada de la Federació Catalana d'Esports amb Persones amb Discapacitat Física sobre la pròpia entitat i els Jocs Paralímpics.

Activitats per a la ciutadania

A la tarda es programaran activitats adreçades al conjunt de la ciutadania amb un espectacle de dansa integrada, demostració de teràpia canina, tallers d'escriptura de Braile, teatre i una demostració de zumba adaptat, entre d'altres propostes.

Espai de fira

Discat mantindrà un espai propi per als expositors que donaran a conèixer la seva activitat. Una quarantena d'empreses i entitats del sector de la discapacitat d'arreu de Catalunya comptaran amb estands propis a l'exterior de Cal Gallifa, centre neuràlgic de la fira. A més, al matí i a la tarda el Banc de Sang i Teixits proposa un acapte per donar sang en un estand al costat de Cal Gallifa.

Inscripcions i contacte

Totes les persones interessades a participar de la fira es poden inscriure de manera gratuïta a través del correu electrònic [email protected] i també enviant un formulari des de web www.firadiscat.cat. A la mateixa pàgina es pot consultar tota la informació del certamen.

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada organitza la fira amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages, de la Diputació de Barcelona i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.