Acusen el Gimnàstic de Manresa de manegar un partit per aconseguir l'ascens

El rotatiu El País recull el testimoni del pare d'un jugador de l'Europa, l'equip víctima de la suposada conspiració entre el club manresà i la Unió Esportiva Cornellà

Mark Freeman i el seu fill Malachai denuncien tripijocs en el Gimnàstic - Cornellà
Mark Freeman i el seu fill Malachai denuncien tripijocs en el Gimnàstic - Cornellà | El País
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:30h
Fa unes hores el diari d'àmbit espanyol El País donava a conèixer un escàndol que, si bé segurament no tindrà repercussió a tot l'estat, sí que no deixarà indiferents els diversos clubs futbolístics catalans. L'extens article comença explicant que el pare d'un dels jugadors cadets del Club Esportiu Europa - Mark Freeman- denuncia que el Gimnàstic de Manresa i la Unió Esportiva Cornellà es van posar d'acord per manegar el darrer partit de la temporada amb l'objectiu que el Cornellà quedés campió de lliga i el Gimnàstic aconseguís l'ascens a Divisió d'Honor. Una categoria, cal recordar, que el club manresà, en tota la seva història, mai abans havia ostentat.

Freeman, que titlla aquesta conspiració com "una gran injustícia", té el seu fill -Malachai Freeman- jugant al Club Esportiu Europa, l'equip que més perjudicat en va sortir, ja que anava tercer en la classificació i necessitava la derrota del Gimnàstic per poder pujar a Divisió d'Honor Cadet. Però durant el partit dels dos clubs acusats no hi va haver cap gol. És més; segons un parell de vídeos del matx, gravats amb el mòbil, es pot veure com els jugadors d'ambdós equips es passen la pilota al mig del camp sense cap intenció d'arribar a la porteria. En el segon enregistrament, es percep un jugador del Gimnàstic davant l'àrea rival amb una clara ocasió per disparar a porta, però finalment fa mitja volta i passa la pilota a un company situat més endarrere.

Davant d'aquests fets, Malachai Freeman i diversos jugadors més del CE Europa van escriure una carta al Comitè de Competició de la Federació Catalana de Futbol (FCF), demanant que s'investigués sobre el tema i al·legant que hi havia una possible violació de l'article 289e del reglament de la FCF, que diu que pactar el resultat d'un partit constitueix una infracció "molt greu". La resposta de la Federació va ser que no hi havia cap motiu per iniciar una investigació formal i que la queixa quedava arxivada. Malgrat que en aquest cas, l'Europa podria haver apel·lat, no ho va fer. En paraules del seu president, Guillaume de Bode, darrere de tot això "hi ha un xantatge molt subtil per part del comitè Si et mous gaire t'etiqueten com un equip ploramiques et perjudiquen amb altres temes".

Més proves

L'autor del reportatge publicat a El País, John Carlin, explica que, juntament amb un becari de la redacció, van acoseguir parlar amb diversos jugadors tant del Cornellà com del Gimnàstic que van participar en el matx. En les declaracions que van fer (un total de sis jugadors més dos testimoniatges d'un pare i una mare), tots ells afirmen que "ens van dir que havíem d'empatar" i que "no estàvem a gust jugant d'aquella manera".

El Gimnàstic ho nega

Un dels jugadors del Gimnàstic que va ser entrevistat per Carlin va expressar que el president del club, Miquel Sebastià, i el coordinador i entrenador, Adrià Talavera, van parlar amb ells, el divendres anterior al partit i els van dir que volien pujar a Divisió d'Honor i que per tant havien d'empatar.

Aquestes declaracions les ha negat "rotundament" Sebastià que ha expressat a NacióManresa que "no vaig anar a veure els jugadors en cap cas". De fet, fons del club expressen que el president no coneix els jugadors i mai ha anat a parlar amb ells de res i per res. El president afegeix que "jo he parlat amb l'entrenador i m'ha dit que ell no els hi va dir res. I jo me'l crec".

Segons Miquel Sebastià, el fet que els acusin de manegar el partit es deu a què "l'Europa no va acabar pujant a Divisió d'Honor, i deuen estar decebuts". També afirma que va veure només el primer quart d'hora del partit i que durant aquella estona "el que vaig percebre va ser que els equips es tenien molt respecte i molta por".

Aquest dilluns, l'equip directiu del Gimnàstic de Manresa es reunirà per parlar de com han de gestionar l'acusació. "Parlarem amb un advocat i si hem d'actuar legalment, ho farem", ha conclòs Sebastià.