De l'edat de ferro al romànic, un viatge en el temps a Sant Cugat del Racó

Visita guiada a Sant Cugat del Racó, aquest dissabte al matí
Visita guiada a Sant Cugat del Racó, aquest dissabte al matí | AjNvs
Redacció
17 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:57h
La visita guiada a Sant Cugat del Racó i el Pla de Sant Pere, en el marc de la Jornada Europea de Patrimoni, ha estat un viatge en el temps, de la prehistòria als nostres dies, del qual n'han pogut gaudir una trentena de persones de diferents indrets del país. El recorregut ha comptat amb les explicacions de la filòloga Maria Estruch, filla de ca l'Estruch i experta en temes d'història i llegendes d'aquest territori de Navàs.

Sant Cugat del Racó (s X-XI), joia del romànic català, amb el seu cimbori cilíndric que la fa única, la planta de creu grega i les decoracions llombardes han obert el camí d'aquesta ruta cap al passat. Després s'ha fet la descoberta dels Caus, un espai amb tombes medievals, tina i funyador camí del Pla de Sant Pere, on el paisatge ens acosta als pobladors ibers i la remota edat de ferro, amb un extens i variat patrimoni, en un espai de frontera entre el Bages i Berguedà.

L'alcalde de Navàs, Jaume Casals i alguns regidors, han seguit la visita que Maria Estruch ha guiat, amb rigor històric i pinzellades d'antigues llegendes que han fet l'itinerari més amè.