Manresa ho té tot a punt per viure el dissabte més màgic de l'any

Màgia al carrer, un taller per a joves mags i una gran gala seran els protagonistes del 2n Festival Màgic que es viurà a la ciutat

Representants de les diverses entitats organitzadores del 2n Festival Màgic, ensenyant el cartell promocional
Representants de les diverses entitats organitzadores del 2n Festival Màgic, ensenyant el cartell promocional | AFT
15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:02h
Aquest dissabte 17 de setembre els carrers de Manresa s'ompliran de màgia per segon any consecutiu. I és que torna el Festival Màgic, un esdeveniment pensat per a tota la població i especialment per a aquelles persones amants dels trucs, l'il·lusionisme i els jocs de mans.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'associació Màgia Central, per Manresa + Comerç i per l'associació cultural El Galliner que compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, l'empresa Manresa d'Equipaments Escènics (MEES), la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa". 

Durant tot el dissabte es duran a terme diverses activitats al centre i al nucli antic de la ciutat, com ho és l'anomenat Taller de Màgia i la Màgia al Carrer. Pel que fa a la primera proposta, es tracta d'una activitat que tindrà lloc a l'Espai Sant Domènec (al segon pis del Teatre Conservatori), i que començarà a dos quarts de dotze del matí i acabarà a la una del migdia. Serà un taller obert a tothom que anirà a càrrec de quatre mags membres de l'associació Màgia Central. De fet, i perquè tothom pugui assolir els coneixements que s'impartiran, es faran 4 grups d'entre 25 i 30 persones. Per anar bé, s'hauria de fer una inscripció prèvia per assistir-hi clicant aquí, ja que de moment ja hi ha 80 persones apuntades, majoritàriament d'entre 10 i 20 anys.

Paral·lelament a aquesta activitat, entre les dotze del migdia i les dues, i entre les sis de la tarda i les nou del vespre diverses places i carrers de la ciutat acolliran actuacions de mags d'alt voltatge. L'any passat, les persones encarregades de fer aquesta activitat van ser els mateixos mags pertanyents a l'associació Màgia Central, però enguany s'ha volgut picar una mica més alt i els protagonistes que deixaran amb la boca oberta els vianants, seran il·lusionistes amb una llarga trajectòria a l'esquena. Així doncs, durant cinc hores, a Crist Rei, al carrer Guimerà, al carrer Casanovas, al Passeig Pere III, al carrer Nou, al carrer del Born i al carrer Sant Miquel hi haurà màgia de manera ininterrompuda.

Una de les novetats d'enguany serà la col·locació de quatre carpes de marxandatge a la Plaça Sant Domènec en les quals es podrà comprar la samarreta, dissenyada per a l'ocasió, del Festival Màgic; cerveses elaborades també pel certament de la mà de l'empresa Guineu, i diversos productes de màgia. També hi haurà un punt d'informació per fer les inscripcions al Taller de Màgia en el cas que no s'hagin fet per internet.

A la Sant Domènec, a més, hi haurà un escenari muntat en el qual, durant les mateixes hores que duri l'activitat de màgia al carrer, els membres de l'associació Màgia Central oferiran espectacles individuals de mitja hora cadascun.

El Conservatori, l'escenari principal

El teatre Conservatori serà el que acollirà les dues propostes més suculents d'aquest segon Festival Màgic. La primera, que es durà a terme a les dotze del migdia, constarà d'un concurs de joves mags. De fet, les entitats organitzadores, quan van anunciar que durien a terme aquest certamen, van rebre 15 propostes de mags diferents, de les quals només en van poder seleccionar 7, per qüestió de temps. Tots ells tenen entre 15 i 19 anys i venen de Barcelona, Tarragona, Badalona, Manresa i fins i tot, d'Alacant. 

La competició, destaquen els organitzadors, té unes normes concretes. Cada mag tindrà entre cinc i deu minuts per presentar el seu truc (o trucs). Hi haurà un llum que, en el cas que el concursant vagi bé de temps, estarà de color verd, però que quan entri en l'últim minut de temps es posarà taronja. Si es passa dels minuts establerts, la bombeta passarà a ser vermella i això voldrà dir que el mag quedarà desqualificat.

El concurs, que és d'entrada gratuïta per a tothom que vulgui veure'l, estarà presentat pel periodista Carles Jódar.

S'han establert 3 premis: El 1r premi constarà de 200 euros, l'actuació a la Gran Gala del vespre, una placa de reconeixement i un diploma. El 2n premiat rebrà 100 euros, una placa de reconeixement i un diploma. El 3r premiat obtindrà una placa de reconeixement i un diploma. 

El jurat del concurs estrà format per Sílvia Sanfeliu i Lídia De la Cruz d’El Galliner, Francisco Petrus i Lluís Larroya de l'associació Màgia Central i Sebastià Suet representant  de la UBIC.

Per acabar, l'esdeveniment que segurament reunirà més espectadors serà la gran Gala del Festival, que començarà a les nou del vespre i tindrà lloc al Conservatori. Abans de començar l'acte es procedirà al lliurament dels Premis del Concurs de Joves Mags. Tot seguit iniciarà la Gala el guanyador del Concurs de Joves Mags i també és comptarà amb la participació de cinc mags de prestigi reconegut. El presentador de la gala serà el mag manresà Arturo El Grande, que l'any passat també va participar al festival actuant. 

El preu de les entrades, que són numerades, és de 10 euros i 8 pels menors de 25 anys. Es poden comprar a les taquilles del teatre Kursaal o a través de la web www.kursaal.cat.

La Fundació de l'Obra Social "la Caixa", a més, col·labora econòmicament amb el festival oferint a diferents col·lectius amb dificultats econòmiques entrades per la Gala.

Participants de la gran Gala

Mago Kayto (Madrid)

Més de 20 anys d'experiència professional en màgia infantil. Guanyador del prestigiós premi de màgia infantil Warner Bross.

Mag i Clown pertany a la tercera generació d'una família dedicada al circ. Va aprendre màgia a la mateixa pista de circ que els millors artistes (pantomima amb Salvini i clown de la mà del gran pallasso Richard, entre d'altres). Va estudiar música en el conservatori de Madrid, especialitzant-se en piano y saxòfon. Durant més de vint anys ha actuat en alguns dels millors circs i teatres d'Espanya i Europa.

Maria Altés (Vilassar de Dalt)

Guanyadora del primer premi al concurs de joves mags de Magicus (2013)
És integrant de l'Associació màgia Central Catalunya.

Mad Martin (Buenos Aires)

Trofeu Special Magic Show (1985)
Primer Premi de Màgia Cómica FLASOMA (1987)
Beca Editorial Frakson pel FISM (1988)
Premi Nacional de Manipulació (1990)
Premi Nacional de Màgia Còmica (1990)
Premi ASCANIO al Millor Mag de l'Any (1995)
Premi Millor Performance Escènica (1998)

Raul Black (Girona)

1r classificat d'escena per participar en el campionat Mundial 
3r premi F.I.S.M. European Championships Blackpool
Campió d'Espanya a La Corunya "Grans il· lusions" 2011
Campió de França (Le Puy en Valey) "Grans il·lusions" 2010
Premi a Portugal Magic Valongo 2010
1r Premi internacional a Almussafes (València) 2010
Premi Lichan en el festival Memorial Lichan (Enric Magoo)
Premi al Mag revelació (La Vareta Màgica) 2011

Brando y Silvana (Argentina)
Mags professionals des de fa més de 25 anys
1r premi Congrés Nacional d'Argentina
1r premi en màgia de carrer a Saint Wendel (Alemanya)
Premi Millor Acte Original, FISM de Blackpool 2011
Premi Chevalier Andrey, millors mags de l'any 2005
Premis cimeta màgic: Millor Actuació en gala i millor actuació d'escena.

Sessió golfa

La cloenda del 2n Festival Màgic de Manresa es farà a partir de les onze de la nit i consistirà en una sessió golfa de màgia al Restaurant Maïami amb la participació de tots els participants del Festival Màgic de Manresa amb l'entrada lliure per tothom que ho desitgi. Serà un moment, també, perquè tothom que ho vulgui els faci preguntes sobre els seus trucs i també per les fotos.