Uns 9.000 bagencs celebren aquest dilluns la Festa del Xai

Segons la tradició, la família només es queda una tercera part de l'animal, mentre que la resta s'ha de repartir entre les persones necessitades, veïns, amics i coneguts

Aida Morales
12 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:08h
Pregària musulmana.
Pregària musulmana. | ACN.
Uns 9.000 musulmans, segons dades del 2015 del Departament de Benestar Social i Família, celebren, aquest dilluns al Bages la Festa del Xai, coneguda també com a Festa del Sacrifici o festa gran, ja que és, juntament amb la del final del Ramadà, la més important de la cultura islàmica. Aquesta festa és itinerant i, depenent de l'any, pot variar de data.

Aquesta celebració comença a trenc d'alba, quan es fa una pregària ritual a l'oratori, que recorda l'episodi de l'Alcorà en què Déu va ordenar, en un somni a Ibrahim I, que sacrifiqués el seu fill Ismaïl per tal de demostrar-li la seva fidelitat. Davant d'aquesta situació, i segons la història, quan Ibrahim estava a punt de complir la petició, Déu el va aturar, i va fer que substituís Ismaïl per un xai com a objecte d'ofrena. Amb els anys, aquesta cita de l'Alcorà s'ha anat reproduint, i s'ha establert com un ritual per a la comunitat magrebina i senegalesa. El nom que els primers donen a la festa és Eid Al-Adha, mentre que els segons l'anomenen Tabaski, en wolof.

Però a banda de la pregària, la Festa del Xai és, per als musulmans, un moment de trobada, solidaritat i celebració familiar. És en aquest moment, igual que es fa durant el Ramadà, que la família s'ajunta. Segons la tradició, aquesta només es queda una tercera part de l'animal, mentre que la resta s'ha de repartir entre les persones necessitades, veïns, amics i coneguts.