El difícil encaix de Jaume Arnau en el cartipàs del govern de Manresa

L'alcalde Valentí Junyent ha de tornar a moure carteres entre els seus regidors per fer cabre el substitut d'Antoni Llobet al ple de Manresa | Els canvis només es faran entre regidors de l'antiga Convergència | El nou regidor no assumirà la cartera d'Esports per la seva condició de president del Bàsquet Manresa

05 de setembre del 2016
Actualitzat el 07 de setembre a les 20:39h
Jaume Arnau serà nou regidor de Manresa el proper dimecres
Jaume Arnau serà nou regidor de Manresa el proper dimecres | Arxiu particular
L'actual president del Bàsquet Manresa, Jaume Arnau, prendrà possessió de l'acta de regidor a l'Ajuntament de Manresa el proper dimecres en un ple extraordinari on només es debatrà aquest punt. Les presses que té l'alcalde Valentí Junyent per a que el substitut d'Antoni Llobet en el govern de Manresa tingui l'acta de regidor com més aviat millor només s'expliquen en la voluntat de no perdre temps i que en el ple ordinari del mes de setembre, el proper dia 22, tant Arnau, com els regidors de govern afectats pels canvis en el cartipàs, actuïn ja segons les delegacions assignades. Així doncs, en les dues setmanes que hi ha entre el ple extraordinari i el ple ordinari, l'alcalde firmarà el decret amb les noves atribucions de cadascú en aquesta crisi de govern.

Quines carteres pot tenir Jaume Arnau?

Hores d'ara, els canvis que hi haurà al govern amb l'entrada de Jaume Arnau per Antoni Llobet són un misteri fora del propi govern. Assentant les bases: Les carteres que va deixar Llobet són Ensenyament i Universitat el febrer passat, i Habitatge amb la renúncia. Llobet també va deixar orfe una altra atribució, la de portaveu del govern. Per una altra part, és molt difícil pensar que Arnau assumeixi una cartera com la d'Esports, per incompatibilitat amb el seu càrrec de President del Bàsquet Manresa. Finalment, i per tenir-ho en compte a l'hora de fer les càbales, segons l'acord de govern entre CDC i ERC, els canvis de carteres es duran a terme entre regidors del pateix partit, o sigui, de l'actual PDC.

El perfil de Jaume Arnau, un cop eliminada la possibilitat que sigui regidor d'Esports, és merament empresarial, de manera que, de forma natural podria assumir una cartera de l'estil Comerç i Indústria (en l'actualitat a mans d'Àuria Caus) o Turisme (en l'actualitat lligada a Festes i a mans de Joan Calmet). També hi ha la cartera de Dinamització Econòmica, però en estar a mans de Mireia Estefanell, d'ERC, queda descartada. En aquest escenari, però, es fa difícil imaginar a Àuria Caus perdent Comerç i Industria a canvi d'alguna altra funció, o a Joan Calmet fent el mateix amb part o tota la regidoria de Turisme i Festes a canvi d'Habitatge -que per altra part lligaria amb l'altra seva regidoria: Barris i acció comunitària-. Però tant una com l'altra opció seria de molt mal portar, sobretot després dels sacrificis que van haver de fer els regidors de CDC després del pacte amb ERC.

També es podria pensar en un transvasament directe de les carteres que ha deixat Antoni Llobet al seu substitut, evitant altres moviments, però és una possibilitat molt difícil d'imaginar. La regidoria d'Ensenyament ja va anar a mans de Mercè Rossich el passat mes de febrer i té l'avantatge que el seu principal responsable a nivell de Generalitat és, precisament l'Antoni Llobet, i l'àrea d'Universitat funciona de forma gairebé autònoma per la potència de la FUB i la seva entesa amb EPSEM i UOC. Però Habitatge és tot un altre món. És una cartera que amb l'estat actual de l'economia va molt lligada a serveis socials i té un agent d'intermediació amb la societat molt dur com és la PAHC de manera que el seu màxim responsable ha de tenir molta mà esquerra o corre el perill de quedar molt cremat. Una àrea, sens dubte, que no és ideal per a un regidor novell.

Finalment, queda la possibilitat que el nou regidor assumeixi una regidoria de les que es coneix com a "maries". En aquest cas, el moviment més fàcil seria mantenir Ensenyament i Universitat a Mercè Rossich i que també assumís Habitatge. Mercè Rossich ja ha portat les carteres de Serveis Socials i Cohesió Social, i és una agent que, dins d'uns límits, podria ser vista amb bons ulls pels militants de la PAHC. En aquest cas Jaume Arnau assumiria l'actual regidoria de Mercè Rossich, o sigui, Cohesió Social, Gent gran i Salut.

Queda la possibilitat, molt més remota, però, d'un canvi de responsabilitats a més gran escala que impliqui a més de tres regidors, però és una possibilitat incòmoda, poc pràctica i que tampoc no milloraria el resultat final.

Finalment, la figura de portaveu del govern que ha de recaure en una figura de pes dins del PDC. Hi ha la possibilitat més conservadora, fent portaveu al regidor d'Hisenda i Organització, Josep M. Sala, i la que hauria de ser la normal, donant la veu al president local del partit a Manresa, Jordi Serracanta.