«La Foradada», una revista amb la mirada posada en les comarques que envolten Montserrat

Es tracta d'una publicació engendrada per un grup de castellvilarencs que va veure la llum el mes d'abril

02 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:29h
"Una revista dedicada a publicar monografies o recerques de ciències socials i de medi natural que esperem convertir en una tribuna des d'on escriure, llegir i aprendre més sobre el nostre territori i la gent que hi vivim". Així és com presenten la publicació de nova creació "La Foradada" el conjunt de castellvilarencs i castellvilarenques que van decidir tirar-la endavant. Una publicació que té el segell, sobretot, dels historiadors Joan Valls i Genís Frontera, tots dos nascuts al municipi de Castellbell i el Vilar i que, a banda de parlar del poble que els va veure créixer, tenen la intenció d'obrir temàticament el contingut de la revista parlant de totes les comarques que envolten el massís de Montserrat que, de fet, és el "responsable" que la publicació es digui com es diu (la Roca Foradada forma part de l'orografia d'aquest conjunt de muntanyes que formen part de la Serralada Prelitoral Catalana).

El primer número que se n'ha tret -va sortir a la llum el mes d'abril i té un total de vint pàgines- està dedicat de manera monogràfica al reconegut almogàver Bernat de Rocafort, que va ser cap de la Companyia Catalana d'Orient a finals del segle XIII i principis del XIV, i que va tenir els seus orígens a Castellbell. L'encarregat de documentar l'origen d'aquest personatge tant destacat a la Mediterrània ha estat Joan Valls. El seu treball exhaustiu ha permès fer públics els lligams familiars de Rocafort amb l'àrea d'influència del Montserratí. 

Tot aquest treball d'investigació s'ha fet de forma voluntària i altruista. És per això que quan els ideòlegs de la publicació van decidir que donarien a conèixer la revista imprimint-ne tres-cents exemplars per posar-los a la venda, van anar a veure els diversos ajuntaments dels municipis implicats en la història de Bernat de Rocafort. "Tant Sant Vicenç de Castellet, com Vacarrisses i com, evidentment, Castellbell, ens van donar suport econòmic", explica Frontera, que afegeix que "estem contents perquè de moment s'està venent molt bé". 

Tothom que tingui ganes de llegir el primer número de "La Foradada" -que té un preu de 4,5 euros- pot anar a l'ajuntament de Castellbell i el Vilar.