La FMA desprograma Mogambo per una acusació d'agressions sexistes cap a dos membres seus

L'organització va prendre la decisió després de comprovar la veracitat de la denúncia d'Acció Lila | Des del grup bagenc asseguren que només són rumors i acusen les feministes de "coaccionar-los i amenaçar-los"

26 d'agost del 2016
Actualitzat el 28 d'agost a les 10:55h
El grup bagenc Mogambo en una imatge d'arxiu
El grup bagenc Mogambo en una imatge d'arxiu | Stroika
El grup bagenc Mogambo no va tocar dijous a la Festa Major Alternativa de Manresa tal com estava programat perquè els organitzadors van suspendre el concert després que els arribés una denúncia d'Acció Lila que acusava a dos membres de la banda d'haver realitzat agressions sexistes. Ni el comunicat que ha emès la FMA ni el que ha publicat el grup -tots dos a les xarxes socials- no fa referència a quin tipus d'agressió es tracta ni si és una acció puntual o continuada. El que sí que han confirmat des de l'organització és que és una agressió heteropatriarcal, o sigui, masclista, homofòbica, o de naturalesa discriminatòria per motiu de sexe, preferència sexual o d'aquest tipus.

Entre el comunicat emès pel grup de música, que es va penjar a les xarxes socials primer, i el de resposta de la FMA, hi ha diverses divergències. Mogambo diu que hi ha "rumors" sobre unes suposades agressions d'un membre o exmembre de la banda, mentre que la FMA assegura que hi ha dos membres, i que la decisió de suspendre el concert es va prendre després de parlar amb les persones agredides i el seu entorn. De fet, l'organització de la FMA assegura que segurament no haguessin escrit el seu comunicat si no hagués publicat el seu el grup.

El comunicat del grup musical acusa Acció Lila de "coaccionar-los i amenaçar-los" amb boicotejar el concert si tocaven, actuant alhora com a "acusació, jutge i botxí". Mogambo també agraeix a la FMA "els esforços duts a terme" per poder fer el concert, però lamenten "la pressió" a què han estat sotmesos per Acció Lila.

Aquestes darreres paraules no han caigut gens bé als organitzadors de la FMA, que han volgut deixar ben clar que la decisió presa és a partir que han pogut comprovar "la veracitat" de l'acusació d'agressions "després de parlar amb les persones agredides". De manera que la decisió de suspendre el concert de Mogambo l'han pres amb plena consciència del què feien i no pas pressionats per cap col·lectiu.

Finalment, des de la FMA es va proposar a Mogambo posposar el concert fins a realitzar un treball per identificar les agressions masclistes i saber-les gestionar, a partir del protocol contra les agressions heteropatriarcals que aquesta mateixa passada setmana va presentar la FMA a partir d'una iniciativa d'Acció Lila.

The Missing Leech (Maurici Ribera) amb el seu folk punk de Sant Joan de Vilatorrada va substituir Mogambo.