Una quinzena de joves participen en el jaciment del Mas Pumanyà a Monistrol de Calders

Durant quinze dies, els treballs promoguts des de l'Ajuntament de la Vila han permès dur a terme una primera campanya amb l'objectiu de delimitar l'abast del jaciment arqueològic

Jaciment del Mas Pumanyà
Jaciment del Mas Pumanyà | Òscar Trullàs
Redacció
11 d'agost del 2016
Actualitzat el 13 d'agost a les 16:16h
El passat dia 29 de juliol finalitzà a Monistrol de Calders (Moianès) el 1r Camp d'Arqueologia al jaciment de Pumanyà, on una quinzena de voluntaris del municipi i pobles veïns han participat en els treballs de descoberta de les restes d'un antic mas medieval (segles XI – XV) amb possibles orígens en època antiga.

Durant quinze dies, els treballs promoguts des de l'Ajuntament de la Vila han permès dur a terme una primera campanya amb l'objectiu de delimitar l'abast del jaciment arqueològic i realitzar una primera aproximació al seu marc cronològic, determinant les diferents fases constructives que ha patit el mas al llarg de la seva història.

Ubicat d'alt d'un petit turó al capdamunt de la Serra de Pumanyà, a la dreta del torrent de Colljovà, l'enclau esdevé un punt de control visual del territori que ja degué ser important al segle XI, moment en que es tenen les primeres notícies documentals de l'existència del primitiu mas. 

L'equip d'arqueòlegs fins i tot, no descarta que aquesta presència humana al turó es remunti a èpoques més antigues, al documentar-se una primera fase de murs sota les actuals restes amb aflorament de materials d'origen ibèric associats.

Actualment les restes del jaciment ocupen una àrea entorn als 300 metres quadrats, malgrat que molt probablement i segons alguns indicis observats visualment sobre del terreny, podria abastar una zona més amplia.

La campanya 2016, dirigida per l'arqueòleg Òscar Trullàs de l'empresa Arqueòlegs.cat SL, ha estat la primera duta a terme sobre el jaciment i l'inici d'un programa d'actuacions promogut per l'Ajuntament de Monistrol per revaloritzar la riquesa patrimonial del jaciment i fomentar la conscienciació i participació ciutadana en la recuperació de la història local. El programa preveu la realització d'un camp de treball d'estiu anual amb voluntariat.