La Generalitat li exigeix a Ercros Cardona «responsabilitat social»

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, s'ha reunit amb el comitè d'empresa i el batlle cardoní per donar-los suport davant del possible tancament de la factoria

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta
El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta | ACN
ACN
04 d'agost del 2016
Actualitzat a les 19:13h
El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, s'ha reunit aquest dijous amb el comitè d'empresa de la planta d'Ercros a Cardona i també amb el batlle de la localitat, Ferran Estruch, per donar-los el suport de la Generalitat davant la possibilitat que l'empresa pugui anunciar el tancament de la factoria. Ginesta ha reclamat a Ercros "responsabilitat social envers els treballadors i el medi ambient" i, alhora, "una major sensibilitat" per comunicar formalment al comitè d'empresa i les institucions implicades els seus plans de futur. A hores d'ara, la química encara no ha anunciat oficialment els seus plans de futur sobre la fàbrica de Cardona. Amb tot, el batlle i els treballadors sospiten que Ercros voldria abandonar l'activitat, de manera que no es podria completar la recuperació de la Vall Salina, tal com s'havia compromès.

Josep Ginesta ha denunciat "la baixa sensibilitat" d'Ercros envers els treballadors, el municipi i el Govern, als quals, ha explicat, "no ha informat sobre les novetats anunciades per l'empresa". Ginesta ha exigit a Ercros "claredat, informació i un pla social que faci justícia territorial amb Cardona, la comarca i salvi el major nombre de llocs de treball possibles al propi territori". Segons el secretari, les recol·locacions que voldria fer l'empresa suposarien, en alguns casos, "que els treballadors haguessin de marxar". 

El secretari general del Departament de Treball ha relatat que, durant molts anys, "Ercros ha estat utilitzant els recursos naturals de Cardona i les persones han dedicat el seu treball i les seves vides a l'empresa". Per això, ha apuntat Ginesta, en aquest procés de desinversió, Ercros "ha de posar l'accent en la capacitat de quants llocs de treball conserva a Cardona o que una nova empresa en recuperi part dels actuals".

Així mateix, Josep Ginesta ha expressat el suport del Govern als treballadors de la planta d'Ercros i ha posat l'èmfasi en què el comitè d'empresa, l'Ajuntament i la Generalitat "posin tota la carn a la graella per trobar projectes per a la reindustrialització de la zona". A més, Ginesta ha advertit a l'empresa que la Generalitat estarà amatent a les causes que al·lega per justificar el tancament de la planta cardonina i considera que "si les causes es produeixen a finals del 2017 el tancament no s'hauria de fer abans". 

Precisament, aquest dimecres el comitè d'empresa d'Ercros a Cardona va avançar a l'ACN que té previst fer un seguit de mobilitzacions per evitar el tancament de la factoria. La primera serà el 12 d'agost i consistirà en una marxa lenta de vehicles des de Sallent fins a Cardona per les carreteres C-25 i C-55. 
Arxivat a