L'Alternativa de Manresa commemorarà la seva 25a edició amb un «revival» de la de 1992

La festa, que se celebrarà entre el 19 i el 29 d'agost, tindrà com a tema central l'autogestió i inclourà diverses novetats com un concurs de crits de manifestació | L'Espai de la Plana de l'Om acollirà una exposició sobre la història de la Festa Major Alternativa

04 d'agost del 2016
Actualitzat el 05 d'agost a les 15:25h
Membres de l'organització de la FMA de Manresa a la plaça Puigmercadal amb els cartells
Membres de l'organització de la FMA de Manresa a la plaça Puigmercadal amb els cartells | Pere Fontanals
La Festa Major Alternativa de Manresa, la més antiga de Catalunya, celebra aquest any la seva 25a edició, una efemèride que marcarà significativament tot el programa d'actes, però que es concretarà, sobretot, la nit del 23 d'agost, amb concerts i activitats en un revival de l'activitat que es va viure el 1992. Tot això, amb permís del tema central de la FMA que enguany estarà dedicat a l'autogestió, "també com a reconeixement a tota aquesta gent que ha fet possible les 24 edicions anteriors.

El calendari i els emplaçaments de l'Alternativa d'enguany no diferirà massa de la dels anys anteriors, amb les quatre nits fortes de festa a les barraques de la plaça Puigmercadal, i les activitats prèvies, com les xerrades, el pregó o el cercatasques, entre molts d'altres, a diferents indrets del Barri Antic de Manresa. En paral·lel, però, l'Espai de la Plana de l'Om acollirà durant tots els dies una exposició amb fotografies, cartells i altres elements d'aquests 24 anys d'Alternativa.

Des de la vesant més política, es faran dues xerrades al voltant de l'autogestió, una sobre l'habitatge i l'educació i l'altra sobre la repressió als activistes. Per la seva part, el col·lectiu feminista Acció Lila està acabant un protocol contra el patriarcal, de consum intern, que es presentarà als mitjans la setmana entrant. Continuaran la Festa Major Alternativa Infantil, el concurs de paelles, el cercatasques, el pregó, els vermuts, els berenars i els sopars...

Una de les novetats d'enguany serà el concurs de crits de manifestació en que s'hi podrà participar individualment o en grup. Tindrà lloc el dimecres 24 d'agost entre el pregó i l'actuació de Natxo Tarrés & The Wireless.

Impuls a la Cultura de Colles

Alternacolla i de Natura Cultura treballaran durant el calendari de l'Alternativa, i cadascuna des del seu àmbit d'actuació, lúdic i cultural, en l'impuls de la Cultura de Colles "per donar una alternativa a l'oci i la cultura nocturna convencional". La voluntat és fomentar "la creació d'una comunitat a partir de diverses colles", segons han assegurat. De les seves mans sortiran actes com concerts, teatre o jocs d'enginy al carrer.

La FMA de Manresa l'organitza Arran, l'Ateneu la Sèquia, la CUP i la PAHC amb la col·laboració d'altres col·lectius sense rebre subvencions de cap institució, i es financia a través d'activitats que es porten a terme durant tot l'any.
 

Programa de la 25a FMA de Manresa