L'incendi de Sant Feliu Sasserra, estabilitzat després de cremar 92 hectàrees

Una quarantena de dotacions terrestres i deu vehicles aeris han treballat durant tota la tarda en la zona | Han cremat boscos i camps de cultiu, així com un cobert una màquina agrícola d'una granja

Agents Rurals i científica determinant el punt exacte d'inici de l'incendi
Agents Rurals i científica determinant el punt exacte d'inici de l'incendi | Pere Fontanals
Redacció
18 de juliol del 2016
Actualitzat el 19 de juliol a les 10:35h
L'incendi de Sant Feluu Sasserra, al Bages, que ha començat a primera hora de la tarda d'aquest dilluns ha donat un bon ensurt a aquesta zona del Lluçanès, així com al conjunt de les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. Després de quatre hores d'intens treball d'extinció, els Bombers de la Generalitat l'han donat per estabilitzat pels volts de les 20.00 del vespre, amb un total de 92,39 hectàrees cremades, de les quals 42,62 arbrades, i la resta camps de conreu i sòl urbà. 

El foc, segons han explicat, ha començat a les 14.47 hores a la zona coneguda com el Pilar, prop de la carretera B-431, a l'altura del quilòmetre 62. Per aquest motiu, durant tota la tarda ha restat tallada aquesta via, entre els quilòmetres 62 i 53, en direcció a Ripoll. 

Des del primer moment, una gran fumera ha alertat els veïns de les comarques adjacents, ja que el núvol es podia veure, fins i tot, des del Solsonès, i tant l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra com el de Prats de Lluçanès han demanat prudència i, en el cas del primer, el confinament dels veïns a l'interior dels habitatges. A més, durant tota la tarda s'ha habilitat una zona de control a l'escola del poble, i la piscina d'aquest també ha servit per realitzar tasques de càrrega d'aigua de la gran quantitat de vehicles aeris i terrestres que hi han treballat. 
 

Imatge de l'incendi a la frontera entre el Bages i el Berguedà Foto: Pere Fontanals


En total, segons els Bombers, s'hi han desplaçat una quarantena de dotacions terrestres i una desena de vehicles aeris, que han combatut el foc pels diferents flancs fins a poder encerclar-lo. El més agressiu, tal com han indicat, ha estat l'esquerre, que cremava amb molta més força. En les tasques d'extinció, però, també hi han ajudat els Agents Rurals i ADF del Bages, Osona i del Lluçanès. A més, els Bombers han demanat maquinària pesant, que s'incorporarà en les tasques d'extinció durant les properes hores, i que permetrà obrir franges de seguretat que seran de gran ajuda per a la seva extinció. Per altra banda, la manca de vent hi ha ajudat, en un incendi que s'ha pogut perimetrar sense màxima dificultat.

Pel que fa als danys, ha quedat afectada una granja a l'interior del perímetre, on ha cremat maquinària i un cobert. Els animals que hi havia a l'interior, vaques i porcs, han patit pocs danys, tot i que les flames, tal com havia informat NacióManresa, han arribat fins a pocs metres d'aquests.
 

Moment en que les flames han cremat la palla del cobert d'una granja Foto: STR


Fins a Sant Feliu Sasserra s'hi ha desplaçat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; el director general de Bombers de la Generalitat, Juli Gendrau, i el conseller d'Interior, Jordi Jané.

A mode preventiu, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha activat dues ambulàncies, una de les quals medicalitzada, mentre que els Mossos d'Esquadra han desplegat 14 patrulles que s'han dispersat per la zona afectada. Segons informa la Direcció General de Protecció Civil, l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra ha activat el seu Pla d'Emergències Municipals per incendis forestals.

Els Bombers continuen treballant a l'incendi

Durant aquesta passada nit els Bombers de la Generalitat, atesa l'evolució favorable de l'incendi, han anat retirant esgraonadament efectius de la zona afectada. Al lloc s'han quedat els efectius de sis dotacions dels Bombers de la Generalitat que han estat repassant el perímetre de l'incendi declarat ahir a les 14.47 hores i que es va donar per estabilitzat als volts de les 19.00 hores.
 
Segons les darreres informacions, no s'han produït reproduccions a la zona afectada per l'incendi. Al llarg del dia d'avui, els bombers treballaran amb 4 dotacions en tot el perímetre per evitar que puguin produir-se reproduccions sobretot en les hores de major insolació, tenint en compte la previsió d'onada de calor per avui.
 
Recordem que el foc, segons informa el cos d'Agents Rurals, ha afectat una superfície de 92,39 hectàrees de vegetació (42,62 són arbrades i la resta, camps de conreu i sol urbà).
 
El Servei Català de Trànsit informa que, des de les 06.00 hores d'aquest matí, s'ha restablert la circulació a la carretera
 
D'altra banda, la Direcció General de Protecció Civil informa que els ajuntaments de Sant Feliu Sasserra, Sant Bartomeu del Grau i Prats de Lluçanès mantenen activats els seus Plans d'Emergències Municipals per incendis forestals.
 
A més del Bombers, també s'hi ha desplaçat agents del cos d'Agents Rurals i voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal del Bages, d'Osona i del Lluçanès, entre d'altres.


 

Imatge de l'incendi a la frontera entre el Bages i el Berguedà Foto: JM Montaner

 

Incendi des de Sant Feliu Sasserra Foto: Cedida.

 
 

Vistes de l'incendi des de Prats de Lluçanès Foto: Cedida.

Vistes de l'incendi des d'Avinyó Foto: Cedida.