ERC presentarà mocions al Bages reclamant un salari mínim de mil euros

La moció ha estat aprovada a Navarcles, Sallent i Sant Salvador de Guardiola, però ha estat rebutjada a Sant Vicenç de Castellet i Sant Fruitós de Bages

Redacció
15 de juliol del 2016
Actualitzat a les 19:16h
ERC Bages està promovent la presentació d'una moció als municipis bagencs reclamant un salari mínim de mil euros per als treballadors del consistori i procurar que les empreses subcontractades també ho compleixin. Es tracta d'una iniciativa de la plataforma Anem a Mil, que reclama per a Catalunya un salari mínim real de 1000 euros, en consonància amb el nivell de vida català.

La moció pretén obrir el debat sobre aquesta qüestió i, en concret, reclama que s'apliqui aquest nou salari mínim als treballadors municipals, que és on pot actuar els ajuntaments. Malauradament, Catalunya no té les eines d'un Estat per fixar el salari mínim i depèn de la voluntat del Govern espanyol de torn. Però amb la proposta es busca denunciar aquesta problemàtica i que l'ajuntament sigui un model a seguir per empreses i agents econòmics locals.

La proposta ja ha estat aprovada, a instàncies d'ERC, als municipis de Navarcles -el primer-, Sallent i Sant Salvador de Guardiola, però ha estat rebutjada a Sant Vicenç de Castellet (pels vots en contra de CiU) i Sant Fruitós de Bages (pel vot contrari de Gent Fent Poble i PSC). A Manresa aquesta proposta està inclosa dins els acords del Pacte de Ciutat i, a nivell de país, ja s'ha aprovat a ciutats com Barcelona, Cornellà o Molins de Rei. 

Des d'ERC es lamenta "la manca de sensibilitat" per part de CDC, PSC i Gent Fent Poble en aquest assumpte i posa de manifest, a més, la manca de coherència ja que CDC i PSC han votat en sentit diferent depenent del municipi.

Un salari mínim actual insuficient

L’actual Salari Mínim Interprofessional (SMI), fixat pel govern espanyol en 655 euros, "és insuficient per cobrir les despeses mínimes a les quals ha de fer front una persona per poder viure als municipis catalans". Aquest SMI de 655 euros "és considerat injust per les institucions europees, que recomanen augmentar-lo en més d'un terç", per tal de garantir un nivell de vida decorós als treballadors i treballadores, i les seves famílies, tal i com exigeix l'article 4.1 de la Carta Social Europea que recomana un salari mínim equivalent al 60% del salari mitjà del territori. A Catalunya, el salari mig al 2015 va ser de 2.136,5 euros i per això es proposa un salari mínim real de 1.000 euros.