L'atemptat terrorista amb un camió a Niça eleva a 84 el número de víctimes mortals

L'atac s'ha produït quan milers de persones celebraven la festa del 14 de Juliol | El balanç encara pot augmentar | El conductor del camió ha estat abatut per la policia | El president regional assegura que l'individu ha disparat des de l'interior del vehicle | França estén tres mesos l'estat d'emergència

El passeig on s'ha produït el brutal atropellament
El passeig on s'ha produït el brutal atropellament | Europa Press
Redacció
15 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:21h

EN DIRECTE Totes les reaccions a l'atemptat terrorista de Niça


Vuitanta-quatre morts i un centenar de ferits –18 dels quals crítics- és el darrer balanç del  de l'atemptat  perpetrat a la ciutat de Niça aquesta nit, al departament francès dels Alps Marítims, quan un camió ha atropellat la multitud reunida celebrant un acte de la festa nacional del 14 de Juliol, segons diversos mitjans francesos. El vehicle s'ha abalançat contra els vianants a gran velocitat mentre que el conductor disparava amb una pistola des de l'interior del camió, segons ha assegurat el president regional, Christian Estrosi. També ha afirmat que a dins del vehicle s'han trobat "subfusells i granades", que segons les ultimes informacions sembla que serien de simulació.

El conductor del camió ha estat abatut per la policia, segons han confirmat les autoritats locals. L'atropellament múltiple s'ha produït cap a les 23.20 a la zona del passeig Marítim mentre se celebrava el castell de focs que tancava les celebracions del 14 de Juliol. El camió ha recorregut una distància entre un i dos quilòmetres atropellant a tothom que trobava pel camí, fins i tot fent ziga-zagues per ser més mortal. Diversos testimonis apunten que ho ha fet amb una velocitat inicial de 80 km/h.

El president de França, François Hollande, ha estès tres mesos l'estat d'emergència, declarat després dels atemptats de novembre a París, que finalitzava el 26 de juliol. Hollande ha explicat que "no es pot negar el caràcter terrorista" de l'atropellament. "Tot França està sota l'amenaça islamista", ha apuntat el president aquesta matinada. També ha anunciat que endurirà la lluita contra el terrorisme.

Hollande, que estava a Avinyó, ha tornat a París per acudir al gabinet de crisi del Ministeri de l'Interior on també participaran Manuel Valls i Bernard Cazeneuve. El president de la regió, Christian Estrosi, ha informat que els familiars poden trucar al telèfon d'emergències 04 93 72 22 22.

El conductor del camió que ha atropellat la multitud ha actuat "amb premeditació", ha dit Estrosi. "És terrible", ha afegit, que ha agraït la "solidaritat" de la població de Niça que ha obert les portes de casa per acollir les persones que fugien de la tragèdia.
 
De moment, no s'ha identificat l'autor dels fets. La policia ha trobat a dins del camió el carnet d'identitat d'un home d'un franc-tunissià de 31 anys, amb nacionalitat francesa, que estava fitxat a la policia per delinqüència comuna. La investigació no descarta que hagi actuat amb còmplices.

Sense víctimes espanyoles

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que de moment no hi ha víctimes de nacionalitat espanyola entre els morts de Niça. El mateix ministre ha confirmat que es tracta d'un atemptat malgrat que hores d'ara encara no ha estat reivindicat per cap organització. Els telèfons habilitats són el 0608717988 (des de França) i el 00 33 608717988 (des de l'estat espanyol).

Minut de silenci davant de l'Ajuntament, avui a les 12

El consistori manresà convoca un minut de silenci, a les 12 d'aquest migdia davant de l'Ajuntament, per expressar el més enèrgic rebuig de la ciutat a l'atac d'aquest nit a Niça, que ha provocat més de 80 morts i desenes de ferits. 

L'Ajuntament s'afegeix d'aquesta manera a la crida feta per les entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis i Comarques) per tal de mostrar tota la solidaritat a les víctimes dels atemptats.

A sota, podeu veure diversos vídeos de l'atemptat.