Descobreixen dues noves tombes medievals amb restes humanes a Súria

És la troballa més destacada de la dotzena campanya d'Excavacions Arqueològiques a l'Espai Patrimonial de les Guixeres

Treballs de neteja de les restes trobades en una de les dues tombes medievals
Treballs de neteja de les restes trobades en una de les dues tombes medievals | AjSú
Redacció
09 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:46h
El descobriment de dues noves tombes medievals amb restes humanes a l'entorn de l'antiga església preromànica de Sant Pere del Puig ha estat la troballa més destacada de la dotzena Campanya d'Excavacions Arqueològiques, que s'ha desenvolupat a l'Espai Patrimonial de les Guixeres, a Súria, fins al 8 de juliol. Aquesta nova edició ha comptat amb la participació d'una trentena de persones voluntàries, entre joves i adults. Les dues noves tombes han estat localitzades en les proximitats de la paret nord del temple i a una certa distància de les tombes que van ser trobades fa dos anys a la zona posterior a l'absis. Això indica que la necròpolis de l'antiga església és més gran del que es pensava fins ara, i confirma que la zona de les Guixeres va acollir un poblament important durant l'edat mitjana.

En la visita de cloenda d'aquesta 12a edició de Campanya d'Excavacions Arqueològiques, l'arqueòloga Roser Arcos, directora dels treballs realitzats, va explicar que les noves restes localitzades van aparèixer "en un lloc que no esperàvem", tenint en compte l'esmentada distància a les restes de l'església i a les tombes trobades anteriorment. Les restes correspondrien a un adult i a un infant, d'acord amb les primeres impressions que hauran de ser confirmades amb anàlisis científics posteriors. De cara a l'any vinent s'intentarà avançar en el coneixement de l'extensió de la necròpolis i continuaran els treballs d'excavació realitzats enguany en les restes de les estructures contigües a l'antiga església. 

Com en edicions anteriors, l'altre escenari dels treballs de la 12a Campanya d'Excavacions Arqueològiques ha estat la torre del Puig de Sant Pere. En aquest punt ha estat rebaixat el nivell d'excavació de l'interior de la torre. També se n'ha ampliat la delimitació del perímetre i s'ha obert un nou accés per tal de facilitar-hi l'accessibilitat i el trasllat de material en futures edicions.

Els joves participants en les successives edicions de la Campanya són estudiants de l'institut Mig-Món que hi participen de forma voluntària. En els parlaments de la visita de cloenda s'ha remarcat la importància d'aquesta funció pedagògica i de descobriment patrimonial, que ha donat lloc al sorgiment de vocacions entre alguns dels seus joves participants per cursar estudis arqueològics. Els participants adults són membres del grup Els Jubilats de les Guixeres, que al llarg de l'any també porten a terme una tasca de neteja dels antics forns de guix i altres elements destacats d'aquest Espai Patrimonial.
Arxivat a