Vancells: «A l'Ajuntament de Monistrol de Calders sou quatre de set regidors, però al carrer sou minoria»

CDC i MDI-ERC culminen la moció de censura contra la CUP en un ple que s'ha hagut de celebrar al pavelló municipal per la presència d'unes 200 persones en el públic | Nacionalistes i republicans reben el suport de les cúpules comarcals, però la majoria dels assistents donen suport al govern derrocat | Sílvia Sànchez, de CDC, accedeix a l'alcaldia però no gosa "fer-se la foto" amb la vara de batllessa

09 de juliol del 2016
Actualitzat el 10 de juliol a les 21:31h
Unes 200 persones han seguit el ple aquest dissabte a Monistrol de Calders
Unes 200 persones han seguit el ple aquest dissabte a Monistrol de Calders | Pere Fontanals
Monistrol de Calders ha viscut una matinal de gran expectació aquest dissabte amb el ple en que s'havia de debatre la moció de censura que ara fa 12 dies van presentar CDC i MDI-ERC contra l'alcalde de la CUP, Ramon Vancells. Un poble acostumat a rebre visitants per la seva bona oferta gastronòmica i forestal ha sumat aquest cap de setmana un nou argument turístic, el polític, ja que unes 200 persones s'han aplegat per seguir el ple, que s'ha celebrat al pavelló municipal, i entre elles, algunes arribades d'altres municipis del Moianès i del Bages.

El ple arribava precedit de tres dies de cassolades en suport al govern de la CUP i amb les acusacions del regidor republicà, Arturo Argelaguer, que l'alcalde incitava el poble a la violència. Però malgrat els antecedents i el gruix de públic que el seguia, el ple ha transcorregut amb total normalitat amb les tres primeres fileres del públic ocupades per simpatitzants de CDC i ERC, i la resta de la formació rupturista. Entre el públic, destacava la presència dels presidents comarcals del Bages de CDC i ERC, David Bonvehí i Albert Mulero, per allò de no haver adaptat encara les estructures territorials a la nova comarca del Moianès, i per part de la CUP, diversos regidors del Bages, inclosos els tres de Manresa.

El ple ha estat curt i no s'ha entrat en nous debats. Les intervencions han repetit els arguments dels darrers dies. Abans de la votació, la futurible Sílvia Sànchez, ha recordat que, sobretot, els regidors de l'oposició s'han sentit menystinguts per la gestió del govern de la CUP, i s'ha ofert a governar per tot el poble "sense distincions". L'alcalde censurat, Ramon Vancells, ha repetit que no hi havia cap mesura del govern de la CUP que mereixés una moció de censura i ha sentenciat que !a l'Ajuntament sou quatre de set, però al carrer no".
 

La nova alcaldessa Sílvia Sànchez parla al públic amb bona part del pavelló donant-li l'esquena Foto: Pere Fontanals


Finalment s'ha votat. Però ni en això no hi ha hagut acord. La CUP ha demanat votació secreta, però CDC i MDI-ERC s'hi ha negat. Després ha demanat votació nominal, però els censors també s'hi han negat. O sigui que la moció s'ha votat a l'estil tradicional: a mà alçada, sense que hi haguessin sorpreses. Mentre la nova alcaldessa agraïa la votació i es comprometia a gestionat un poble "sense bàndols", els tres regidors de la CUP abandonaven l'escenari i els simpatitzants s'han girat d'esquena a la nova alcaldessa amb samarretes on es llegia "No ens representeu".
 

L'alcalde sortint, Ramon Vancells, i la regidora de la CUP, Alba Baró, amb part del públic girat d'esquenes al ple Foto: Pere Fontanals


Malgrat la presència de força mitjans comarcals i nacionals, la nova alcaldessa no s'ha volgut fer la foto amb la vara "de mando" per allò de no fer una ostentació innecessària amb més de mitja sala donant-li l'esquena.

Una gestió que serà complicada

Si uns cosa ha quedat clara després d'aquest ple és que la gestió que hauran de fer a partir d'ara convergents i republicans no serà gens fàcil. De fet, una de les principals mesures que ha engegat aquest darrer any el govern de la CUP, les sis comissions de treball formada per veïns i veïnes de Monistrol de Calders quedarà seriosament tocada.

Així ho entenia l'alcalde sortint, Ramon Vancells, i així ho ha transmès la nova alcaldessa, Sílvia Sànchez. Per a Vancells, el nou govern "serà incapaç de gestionar les sis comissions de treball" i per això, creu, que "continuaran funcionant des de fora la institució". Sànchez, en canvi, ha garantit que "continuaran sent escoltades", però ha admès que no és la seva voluntat donar-lis el caràcter vinculant que tenien fins ara".
 

La nova alcaldessa, a la dreta de blanc, surt del pavelló entre veïns que li donen l'esquena Foto: Pere Fontanals


El nou govern ha sortit del pavelló per un passadís que han fet els simpatitzants de la CUP, d'esquenes a ells i amb clavells a la mà. La nova alcaldessa i l'antic alcalde ni s'han saludat, ni s'han dit res, ni s'han mirat. Els regidors de CDC i ERC han fet el vermut a La Manduca i els de la CUP a la Barraqueta. Els propers dies es veurà quins canvis hi haurà.